Kurbağalıdere için eylem: “Kadıköy cezalandırılıyor mu?”

Kadıköy Kent Savunması ve Kadıköy halkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kurbağalıdere'de yıllardır tamamlayamadığı ıslah çalışmalarına ve deredeki kirlenmeye dikkat çekmek için yürüyüş düzenledi.

Kirlilik ve sudaki oksijen oranındaki azalma nedeniyle köpüren ve çevre sakinlerinin kötü koku nedeniyle şikayetçi olduğu Kurbağalıdere için tehlike çanları çalıyor. 

Kadıköy Kent Savunması ve Kadıköylüler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ıslah çalışması yapmamasını dün Yoğurtçu Parkı'nda yaptıkları basın açıklaması ve yürüyüş ile protesto etti. “Dere kokuyor, Topbaş uyuyor” ve “Kadıköy uyuma derene sahip çık” sloganlarıyla düzenlenen eylemde; Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal ve Barış Yarkadaş da katıldı.

Yarkadaş, Kurbağlıdere için CHP adına mecliste soru önergesi vereceklerini söyledi. 

“Hem Kadıköy hem Marmara risk altında”

“Kurbağalıdere'den zehir değil yaşam aksın” başlığı ile yapılan basın açıklamasında yaşanan çevre sorununun sadece Kadıköy değil, Marmara Denizi için de büyük bir risk teşkil ettiği vurgulandı, ıslah çalışmalarının yavaş ilerlemesi eleştirildi: 

“Yanlış ıslah çalışmaları nedeniyle Kurbağalıdere'den lağım akmakta, zehir solumaktayız. Tüm Kadıköy halkı ve Marmara Denizi büyük risk altındadır. Devasa bir açık kanalizasyona dönüşen dere, insan sağlığını ve sucul yaşamı her geçen gün daha fazla tehdit ediyor. Üstelik çalışmalar o kadar yavaş ilerliyor ki; aradan geçen yıllara rağmen toplam 3300 metrelik projenin henüz 1200 metresi tamamlanmış durumda. Proje yetkilileri atık su kanallarının değişiminin bir aksilik çıkmazsa bu yıl sonunda, tüm projenin ise gene bir aksilik çıkmazsa 2017 yılında tamamlanacağını söylüyor.”

“Olası ağaç katliamının önüne geçildi”

Yaptıkları uyarılar ve önerilerin sonucunda, yeni kolektörlerin Yoğurtçu Parkı’nın altından değil paralelindeki caddeden geçirildiğini söyleyen Kadıköy Kent Savunması, böylece olası bir ağaç katliamının önüne geçtiklerini sözlerine ekledi. 

“Sorumlu İBB”

Yaptıkları başvurulara rağmen İBB'nin sorumsuzca davranmaya devam ettiğini belirten Kadıköy Kent Savunması, “AKP'ye oy vermeyen Kadıköy halkı cezalandırılıyor mu? Sorusunu aklımıza getiriyor.” diyerek Kadıköy halkının yaşadığı ve yaşayacağı sorunlardan İBB’nin sorumlu olduğuna vurgu yaptı.

Kadıköy Belediyesi'nin yaptırdığı deniz suyu analiz sonuçlarına göre yüksek kolibasili oranı nedeniyle 6 noktadan denize girilmemesi gerektiğini söyleyen grup, bu yerler arasında İBB’nin turnike koyarak girişini ücretli yaptığı Caddebostan Halk Plajı’nın da olduğunun altını çizdi.

Kadıköy Kent Savunması basın açıklamasını “İBB'nin yükümlülüklerinin farkına vararak mühendislik, iş güvenliği ve halk sağlığını dikkate alacak bir anlayış çevresinde Kurbağalıdere ıslah çalışmasını en kısa sürede bitirmesini talep ediyoruz” sözleriyle bitirdi.

 

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında