Türkiyeli ekipler Hamahaygagan’a hazır

Dört yılda bir yapılan Hamahaygagan (Ermeni Olimpiyatları) 2 Ağustos Pazar günü başlıyor.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Ermeni Olimpiyatları, Hrazdan Stadyumu’nda yapılacak olan açılış töreniyle başlayacak. Dört bir yanından gelen kafilelerin izleyici selamlayacağı törende, Türkiye Ermenileri de geniş bir grupla temsil edilecek. 1999-2007 yılları arasında düzenlenen oyunlara, Türkiye Ermenilerini temsilen yalnızca İstanbul kafilesi giderken, 2011’de Sasun ve Bitlis takımları da ekipte yerini almıştı. 2015’te katılımda büyük bir artış yaşandı. Bu yıl ise, Türkiye Ermenileri, Hamahaygagan’a sekiz ayrı kafileyle, 10 farklı branşta 23 takımla katılıyor.

2-13 Ağustos tarihleri arasında, Yerevan, Gümrü, Vanadzor, Eçmiyadzin, Ardaşad, Stepanagert ve Abovyan şehirlerinde yapılacak olan Hamahaygagan’da, sporcular, başta futbol, futsal, basketbol ve voleybol olmak üzere, 17 ayrı branşta yarışacak. Oyunlar için, Türkiye’den, İstanbul, Sasun, Bitlis, Samatya, Diyarbakır, Vakıflıköy, Dersim ve Muş takımlarının sporcu, yönetici ve destekçilerinden oluşan, yaklaşık 750 kişilik bir kafile Ermenistan’a gidecek. Oyunları izlemek üzere, kafilelerden ayrı olarak, bireysel imkânlarıyla Ermenistan’a gidecek olanlarla birlikte, bu sayının yükselmesi bekleniyor.

Ekiplerin en çok ilgi gösterdiği branş, altı takımla futsal oldu. Futbola dört, basketbola üç takım gönderen Türkiye Ermenileri ekibi, masa tenisi, tenis ve kadın voleybol branşlarında ikişer, yüzme, atletizm, erkek voleybol ve satranç dallarıda birer takımla yarışacak. Oyunlara büyük heyecanla hazırlanan takımların hedefi derece almak.

İstanbul

Şu ana dek yapılan bütün Hamahaygagan Oyunları’na katılan İstanbul takımı; futbol, futsal, yüzme, atletizm, erkek ve kadın voleybol takımı, basketbol, satranç ve tenis kategorilerinde yarışacak. Futbol takımı Sahag Çavuşyan’ın, basketbol takımı Arman Kara’nın, futsal takımı Boğos Yazıcıyan’ın, voleybol erkek takımı Hayk Aram Karasu’nun, voleybol kadın takımı ise Anjel Yelegen’in antrenörlüğünde hazırlandı.

Samatya

Samatya kafilesi, oyunlara, futbol, futsal, basketbol ve tenis branşlarında katılacak. Antrenörlükleri, basketbol takımında Miran Elmayan, futbol takımında Aleksan Arşık, futsal takımında ise Herman Devletoğlu üstleniyor. Hamahaygagan heyecanını ilk kez yaşayacak olan kafile, 1 Ağustos’ta Ermenistan’da olacak.

Vakıflıköy

Vakıflıköy takımı da Hamahaygagan heyecanını ilk kez bu yıl tadacak. Futsal ve masa tenisi branşlarında yarışacak olan kafile, Ermenistan’a 1 Ağustos’ta, karayoluyla gidecek. Kafilenin futsal takımına Herman Silahlı, masa tenisi takımına ise Agop Büyüker antrenörlük yapıyor.

Hemşeri dernekleri hep birlikte

Sasun, Bitlis, Diyarbakır, Muş ve Van hemşeri derneklerinin ekipleri, 1 Ağustos’ta Ermenistan’a birlikte hareket edecek. Hazırlık aşamasında birbirlerine destek olan hemşeri derneklerinden Sasun oyunlara ikinci kez, Diyarbakır, Muş ve Van takımları ise ilk kez katılıyor. Sasun futbol takımını Heves Ulutaş, Sasun futsal takımını Lezgin Ulutaş, Sasun masa tenisi takımını Zeki Kap, Bitlis basketbol takımını Armen Demir, Bitlis kadın voleybol takımını Alen Narsüz, Dersim futsal takımını Cem Halavurt, Diyarbakır futbol takımını ise Agopcan Hulyar hazırladı.

Takımlar derece hedefliyor

Futbolda ilk aşamada grup müsabakaları yapılacak. Türkiye’den İstanbul, Samatya, Sasun ve Muş takımlarının katılacağı futbol turnuvasında İstanbul takımı 4. grupta yer alıyor. 5. grupta Sasun, 6. grupta Muş, 7. grupta ise Samatya yarışacak. İstanbul takımı daha önce katıldığı turnuvalarda futbol dalında bir kez ikincilik elde etmişti.

Futsalda da ilk aşamada grup müsabakaları yapılacak. Türkiye’den en çok grubun katıldığı kategori olan futsalda İstanbul, Samatya, Sasun, Dersim, Vaklıflıköy ve Diyarbakır takımları yer alacak. İstanbul 4. grupta, Sasun 5. grupta, Dersim 6. grupta, Diyarbakır 8. grupta, Samatya ise 10. grupta yarışıyor.

Voleybol erkeklerde Türkiye’den sadece İstanbul takımı yarışacak. 1. grupta yer alan takım, önceki turnuvalarda bir kez ikincilik, bir kez de üçüncülük elde etmişti.

Kadın voleybol branşında, Türkiye Ermenileri İstanbul ve Bitlis takımları temsil edecek. İstanbul’un 2., Bitlis’in ise 3. grupta yer alacağı bu kategoride, İstanbul takımı daha önce bir şampiyonluk, bir de ikincilik elde etmişti.

Basketbolda oyunlara üç takımla giden Türkiye Ermenileri, bu dalda iddialı. İstanbul, Bitlis ve Samatya takımları sırasıyla 3., 6. ve 8. gruplarda yer alacak. Sıkı idmanlar yapan takımlar, Hamahaygagan’dan dereceyle dönmeyi hedefliyor.

Kategoriler

Toplum Spor

Etiketler

Hamahaygagan


Yazar Hakkında