Latin Amerika Parlamentosu Ermeni Soykırımı'nı resmen tanıdı

Latin Amerika Parlamentosu (Parlatino) Ermeni Soykırımı’nı kabul etti.

Latin Amerika Parlamentosu Parlatino 31 Temmuz'da Panama'da yapılan olağan toplantısında, Ekvatorlu delegelerin sunduğu Ermeni Soykırımı’nı tanıyan yasa taslağını oybirliğiyle kabul etti.

Ermenistan’ın ArmenPress haber ajansına göre, Montevideo milletvekili Alfredo Asti, tasarının Latin Amerika Parlamentosu ve Karayipler Deklarasyonu Yönetim Kurulu’nca oybirliğiyle desteklendiğini bildirdi.

Arjantin, Brezilya, Bolivya, Şili, Kolombiya, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Meksika, Peru, Uruguay ve Venezuela gibi Güney ve Orta Amerika ülkeleri ile Karayip ülkelerini kapsayan Parlatino, Avrupa Parlamentosu’nun benzeri bir yapı. 

Parlamento, yasa taslağının görüşüldüğü toplantıda, 1915’i "insanlığa karşı işlenmiş bir suç " şeklinde nitelendirdi.

Arjantinli haber sitesi Prensa Armenia, tasarının onaylanmasında Parlatino Dönem Başkanı Meksikalı Senatör Blanca Alcala, Arjantinli Senatör Liliana Fellnerr, Uruguaylı Milletvekili Alfredo Asti ve Bolivya Parlamentosu Milletvekili Edgar Mejia Aguilar'in önemli bir rol oynadıklarını yazdı. 

Montevideo milletvekili Alfredo Asti, tasarıyla ilgili yaptığı açıklamada Uruguay’ın 50 yıl önce Ermeni Soykırımını tanıyarak dünyaya öncülük ettiğini, bugün de aynı pozisyonu güçlü şekilde desteklediğini söyledi.

Uruguay, 22 Nisan 1965 yılında çıkarılan yasayla soykırımı resmen tanıyan ilk ülke olmuştu. 

Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Uruguay ve Venezuela gibi Latin Amerika ülkeleri, Ermeni Soykırımını tanıyan ülkeler arasında bulunuyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında