Elektrik zammını devlet ödeyecek

Ermenistan hükümeti, 1 Ağustos’ta devreye giren elektrik zammının, ülkenin en büyük enerji santrallerinden Vorotan Hidroelektrik Santrali’nin satışıyla karşılanarak, vatandaşlara yansıtılmayacağını açıkladı.

17 Haziran’da Ermenistan’da elektriğe yaklaşık yüzde 16’lık bir zam yapılacağı açıklanmış ve bu karara tepki olarak ülke genelinde binlerce genç meydanlara dökülmüştü. Polis ve gençler arasında yaşanan çatışmalarda onlarca kişi gözaltına alınmış, eylemler, 6 Temmuz günü polis müdahalesiyle dağıtılmıştı.

Amerika’dan Rusya’ya

Elektrik zammına ilişkin bilgilendirme, Ermenistan Başbakanı Hovik Abrahamyan’dan geldi. Yüzde 16’lık farkın Vorotan Hidroeletrik Santrali’nin satışından gelen parayla karşılanacağı açıklandı. Santral, Mayıs ayında 180 milyon dolar karşılığında Contour Global adlı Amerikalı enerji şirketine satılmıştı.

Ermenistan Başkanı Serj Sarkisyan, iki hafta süren eylemlerin ardından yaptığı açıklamada, ülkenin enerji işlerini elinde bulunduran Rusya merkezli Ermenistan Elektrik Ağı’na yapılan uluslararası denetim tamamlanana kadar, aradaki farkın hükümet tarafından ödeneceğini söylemiş ve şayet yapılan değerlendirmede yüzde 16’lık zam haklı bulunursa, o zaman halkın zamlı faturaları ödemeye başlayacağını söylemişti.   

 



Yazar Hakkında