Gazeteci Aliyev cinayeti soruşturmasında bir kişi tutuklandı

Azerbaycanlı gazeteci Rasim Aliyev, Türkiye bayrağı açan futbolcuyu eleştirdiği için dövülerek öldürülmüştü. Olayla ilgili Khadija Ismayil isimli bir kişi tutuklandı.

Rasim Aliyev, 7 Ağustos’ta uğradığı saldırının ardından 9 Ağustos Pazar günü Bakü’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. 30 yaşındaki Aliyev dün başkent Bakü'de toprağa verildi. 

Azerbaycan Haber Ajansı ANN.az’nin haberine göre Rasim Aliyev, ölümünden birkaç saat önce yurtdışından yayın yağan bağımsız medya kanalı Meydan TV’ye verdiği röportajda Azerbaycan Milli Takımı’nın ve futbol takımı Kabala’nın oyuncusu Cavid Hüseynov hakkında Facebook’ta yazdığı eleştiriler nedeniyle Cavid Huseynov’un akrabaları tarafından saldırıya uğradığını belirtmişti. 

Gazeteci, herşeyin 30 Temmuz Persembe günü Kabala’nın Kıbrıs Rum Kesimi temsilcisi Apollon Limasol’u elediği UEFA Avrupa Ligi 3.ön eleme turu ikinci maçında Huseynov’un maç sonundaki ve basın toplantısındaki tavrını eleştirmesiyle başladığını söylemişti. 

Basın toplantısından sonra hedef gösterildi 

Maçtan sonra yapılan basın toplantısında Yunanistan’dan bir gazetecinin Hüseynov’a maç sonunda neden Türkiye bayrağı açtığını sorması üzerine Hüseynov’un uygunsuz bir tavır ve kaba bir el hareketiyle Azerbaycan ve Türkiye’nin kardeş iki ülke olduğunu belirtmesi üzerine gerginliğin tırmandığını belirten Aliyev, kendisine ait Facebook sayfasında böylesine ahlakdışı, terbiyesiz ve kontrolsüz bir kişinin kendisini Avrupa futbol sahalarında temsil etmesini istemediğini yazmıştı.

Aliyev, Facebook paylaşımından sonra kendisini Hüseynov’un kuzeni olarak tanıtan bir kişiden taciz ve küfür içerikli telefonlar aldığını söylemişti. 

Daha sonra Aliyev’i arayan Hüseynov , Yunanistan basınından gazeteciye karşı bir hakarette bulunmak istemediğini, sadece Azerbaycan ve Türkiye arasındaki sıkı ilişkinin altını çizmek istediğini belirtmişti. Huseynov’un kuzeni olduğunu iddia eden kişinin kendisini yeniden arayarak önceki konuşmaları yüzünden özür dileyip, buluşmak istemesi üzerine Aliyev bu görüşme isteğini kabul ederek buluşma noktasına kendi arabasıyla gitmişti.  

Arabasından çıktığı anda saldırıya uğradığını belirten Aliyev, 6 kişi tarafından 40 saniye boyunca dövülmüş, saldırganların cep telefonunu ve cüzdanını aldıktan sonra farklı noktalara kaçtığını belirtmişti. Hastaneye giden Aliyev’e doktorlar, dört kırık kaburgası olduğunu ve kulağından yaralandığını fakat iç organlarında bir hasar oluşmadığını söyledi. Gece durumu ağırlaşan Aliyev’in bir operasyonla dalağı alınmış ve doktorlar ayrıca Aliyev’in karaciğerinde hasar meydana geldiğini söylemişti.

Uluslararası Spor Hakları Hareketi (The international Sport For Rights) saldırıyı kınayan bir açıklama yaparken, yetkilileri şeffaf ve geniş kapsamlı bir soruşturma yapması için göreve çağırdı. 

Soruşturma devam ediyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yardımcılarından Ali Hasanov konuya ilişkin soruşturmayı İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğünü söyledi. Soruşturma sürerken Hüseynov’un kuzeni gözaltına alındı. Kabala futbol takımı ise Hüseynov’un kadro dışı bırakıldığını açıkladı.

Azerbaycan’da ifade özgürlüğü

80’den fazla siyasi tutuklunun olduğu Azerbaycan’da, 12 gazeteci ve blog yazarı hapis yatıyor. Ülke, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2015 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 165. sırada yer alıyor. 

Rasim Aliyev kimdir ?

Rasim Aliyev, 2006 yılında Emin Huseynov tarafından kurulan Gazeteciler İçin Özgürlük ve Güvenlik Enstitüsü’nde (Institute for Reporters’ Freedom and Safety) çalıştı. Kurum geçen yıl hükümet baskısı sonucu kapatılmaya zorlanmış ve banka hesapları dondurulmuştu. Kuruma baskın yapılmış ve ofisleri mühürlenmişti. Yaşananlardan sonra Aliyev, serbest muhabir olarak calışmaya devam ediyordu. 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Basın Dünya



Yazar Hakkında