Erdoğan: 45 günlük süreyi esnetemem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetin kurulması için öngörülen 45 günlük süreyi “esnetemeyeceğini” söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e Devlet Şeref Madalyası tevcih töreninin ardından koalisyon görüşmelerine ilişkin açıklamalar yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Cumhurbaşkanı, kendisi anayasal çizgi içerisinde kalsın ifadelerini kullananların, Anayasa’nın içerisinde ne olduğundan haberi yok. Bulundukları konumdan haberleri yok. Şu anda Sayın Başbakan’a hükümet kurmak üzere görevi verdim.

"Şu anda ana muhalefet partisiyle gerek heyetlerin yaptığı görüşmeler var, dün Sayın Başbakan’ın yaptığı görüşme var. Televizyonda izlediğimiz kadarıyla perşembe, cuma tekrar görüşmelerinin olacağını duyduk. Temenni ederim ki hayırlı olur.

"Ama öbür tarafta Milliyetçi Hareket Partisi’nin de yine aynı şekilde heyet temsilcileriyle yaptığı görüşmeler var. Bilemiyorum, belki Sayın Başbakan bu arada onlarla da bir görüşme yapabilir veya yapacaktır. Bunlar şu anda benim tasarrufum içerisinde olan işler değildir."

Kronolojik süreci nasıl değerlendiririm, bana kalsın 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin hükümet kurmak için 45 günlük sürenin 23 Ağustos gününde dolduğunu anımsatarak, "Koalisyon görüşmelerinde müzakereler uzarsa bu 45 gün sizin için olmazsa olmaz koşul mudur, bunu esnetmeyi düşünür müsünüz?" sorusuna, "Benim 45 günün dışına taşan bir esnetme yetkim yok. Bunların hepsi benim 45 günlük süre içerisindeki atacağım adımlardır. Ama kronolojik süreci nasıl değerlendiririm, o biraz bana kalsın" yanıtını verdi.

Erken seçim sorusuna: Ağzı olan konuşuyor 

Gazetecilerin "Hükümetin kurulamaması halinde ülkeyi seçime siz mi götüreceksiniz" sorusuna Erdoğan "Ona geçici hükümet diyelim. Geçici hükümetle alakalı olarak, bunu Meclis Başkanıyla danışmak suretiyle götürmem söz konusu olabilir. Ama aynı şekilde Meclis'in de götürmesi söz konusu olabilir. Bunlar yine o süreç içerisinde değerlendirilecek konulardır" şeklinde cevap verdi.

Erdoğan, "Erken seçim mi istiyorsunuz" sorusunu, "Herkes kendine göre bir yorum yapabilir. Geçmişte söylerlerdi ama bizim edebimiz buna müsaade etmiyor. Ağzı olan konuşuyor" şeklinde yanıtladı. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında