İnsan hakları savunucusu Leyla Yunus'a 8,5 yıl hapis

Bir seneden beri hapiste olan Azerbaycan’ın önemli insan hakları savunucularından Leyla Yunus ve eşi Arif Yunus’un cezası kesinleşti.

‘Vergi kaçakçılığı’ ve ‘yolsuzluk’ suçlamalarıyla yargılanan Leyla Yunus 8,5 yıl, aynı suçtan yargılanan Arif Yunus’sa 7 yıl ceza aldı.

‘Barış ve Demokrasi’ Enstitüsü’nün kurucusu olan Leyla Yunus ve eşi Arif Yunus’un yargılanması, uluslararası pek çok insan hakları örgütünün eleştirisine konu olmuş, politik nedenlerle yargılanan Yunus’ların serbest bırakılması çağrısı yapılmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yargılanma sürecini ‘alçakça bir siyasi şov’ olarak değerlendirirken Af Örgütü’nde çalışan Azerbaycanlı araştırmacı Levan Asatiani, BBC’ye yaptığı açıklamada “Yargı, Devlet Başkanı İlham Aliyev’in muhalifleri ezmek için kullandığı araçtan fazlası olmadığını bir kere daha kanıtladı” ifadelerini kullandı.

Baskıya karşı hiç susmadı: Leyla Yunus

Leyla Yunus, Karabağ ihtilafının en şiddetli günlerinin yaşandığı 90’lı yıllarda ve devamında, Azerbaycan ve Ermenistan arasında barışı inşa etmek için çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmış, bu nedenle Azerbaycan’da hedef gösterilen bir figür haline gelmişti.

İki insan hakları savunucusunun, ‘vatan hainliği’nden müebbetle yargılandıkları dava halen devam ediyor. Leyla Yunus ve eşi Arif Yunus’un sağlık durumlarının ise iyi olmadığı belirtiliyor. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında