Ağrı Barosu: Diyadin'de öldürülen çocuklar savunmasız ve sivildi

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde Jandarma Genel komutanlığı'na saldırdıkları iddiasıyla özel tim tarafından öldürülen 15 yaşındaki Muhammed Aydemir ve 16 yaşındaki Orhan Aslan hakkında Ağrı Barosu ön inceleme raporunu yayınladı.

Raporda şu açıklamalara yer verildi: “Olayda yaşamını yitiren Orhan Aslan (16) ve Muhammet Aydemir (14) fırında çalışan iki işçi olup, hiçbir yapı ile ilişkili olmadıkları tarafımızca gözlemlenmiştir. Zira Muhammet Aydemir’in müşteki olan babasının Diyadin Cumhuriyet Başsavcılığındaki beyanı dikkate alındığında; oğlunun bırakın örgüt üyesi olmayı legal ve anayasal bir parti olan HDP ile dahi siyaseten bir ilgisinin olmadığı ön inceleme  sonrası belirlenmiştir."

Ölen iki kişinin sivil ve savunmasız oldukları kanaatinin oluştuğunun ifade edildiği açıklamada, "Her iki çocuğun cesetlerinin bulunduğu fırına ait odunluk, odunlukta bir çatışma emaresinin bulunmaması, odunluk kapısının zorlanmaması, kırılmaması, kurşun izlerinin olmaması ölen küçük çocuklardan Muhammet Aydemir'in babasının aynı gün Diyadin Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğu müracaat ve bu müracaatta çatışmanın meydana geldiği saatte oğlunu cep telefonu ile arayarak 'Dışarıda çatışma var sakın dışarı çıkma" şeklindeki telkin ve beyanı, çocuğun lise öğrencisi olması ve halen okul okuması birlikte değerlendirildiğinde bu şahısların vardiyalı olarak iş yerinde çalışmak üzere orada bulundukları ve bir şekilde öldürüldükleri tartışmadan varestedir. Dolayısıyla yaşamlarını yitiren her iki küçük çocuğun ölümlerini ört bas etmek için sözde bir örgütle ilişkilendirilip soruşturmanın kapanmaması ve kapatılmaması temennimiz bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi. 

"Silahların çocuklara ait olup olmadığı belli değil"

Çocukların yanında kısa namlulu bir silah olduğunu iddialarına yönelik ise Ağrı Baro başkanı Ali Artuk “Çocukların yanında kısa namlulu bir silah olduğu söyleniyor. Ama o silahın oraya kim tarafından bırakıldığı, silahın bu çocuklara ait olup olmadığı belli değil” şeklinde açıklamada bulundu. 

Ağrı Barosu olarak dava sürecinin takipçisi olacaklarını dile getiren Ali Artuk.  "Bütün boyutları ile birlikte etkili bir soruşturma yürütülmesi gerektiği, bütün sorumlulardan hukuken hesap sorulması ve sorumluluğu tespit edilenlerin mutlaka cezalandırılması gerektiğini'' söyledi. 

Ne olmuştu?

12 Ağustos’ta Ağrı’nın Diyadin ilçesinde fırında çalışan Orhan Aslan (16) ve Emrah Aydemir (15) ile kimliği öğrenilemeyen bir kişi, özel harekat timleri tarafından öldürülmüştü. Görgü tanıklarına göre, Aslan ve Aydemir’in çalıştıkları fırının karşısında bulunan depodan odun almak için gittikleri sırada özel timler tarafından vurulmuştu.

Ağrı Valiliği, “Bölücü Terör Örgütü PKK mensupları tarafından Diyadin İlçe Jandarma Komutanlığı’na roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlenmiştir. Güvenlik güçlerimizin karşılık vermesi ile çıkan çatışmada 3 terörist silahlarıyla birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir” açıklamasını yapmıştı. 



Yazar Hakkında