Diyarbakır’da altı kilise devletin kullanımında

Diyarbakır'da tespit edilen 664 eserler arasında bulunan yedi kilisenin sahibinin devlet olduğu ortaya çıktı. Kiliselerden biri tamamen yok olmuş durumda.

Hevsel Bahçeleri ve Surları’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasıyla beraber, Diyarbakır’ın kültürel mirası yeniden gündeme geldi. Kentin kültür envanterinin çıkartılması için uzun süredir devam eden çalışmalar da tamamlanmış durumda. Diyarbakır Müze Müdürlüğü ve belediyelerin ortak çalışmasıyla kentin kültürel haritası çıkarıldı. 2009’dan bu yana devam eden çalışmalarda, Diyarbakır kent merkezi ve bağlı bulunduğu köylerde, 664 eser tespit edildi. Eserler arasında 11 kilise ve bir havra da var. Envanterle beraber, kentteki kiliselerin yedisinin sahibinin devlet olduğu ortaya çıktı. Bu kiliselerden birisi tamamen yok olmuş durumda ve adı dahi bilinmiyor. Diğer altı kilise ise halen okul ve kurs gibi farklı kullanımlar için tahsis edilmiş durumda.

Saint George (Kara Papaz) Kilisesi

4. yüzyılda yapıldığı bilinen Saint George Kilisesi,  Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait. Kilise, Bakanlık tarafından restore edildi ve sanat galerisi olarak kullanılıyor. 

Süleyman Nazif İlköğretim Okulu

Sur semtinde bulunun okul, uzun yıllar kilise olarak kullanılmış. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan okul, dönem dönem yapılan yanlış onarımlar nedeniyle hasar görmüş durumda. Okul olarak kullanıma devam edilmesi öngörülen binanın restorasyona ihtiyacı var.

Alipınar Süryani Ortodoks Kilisesi

Bağlar Alipınar Mahallesi’nde bulunan kilise, neredeyse harabeye dönmüş durumda. Tapusu Maliye Bakanlığı’nda bulunan kilisenin tamamen yok olmaması için acilen restore edilmesi gerekiyor.

Ermeni Katolik Kilisesi

Sur ilçesinde bulunan Ermeni Katolik Kilisesi’nin de sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü. Müdürlük tarafından restorasyonu tamamlanan kilise, kaymakamlık tarafından Anne Çocuk ve Kadın Yaşam Merkezi olarak kullanılıyor.

Yavuz Selim İlköğretim Okulu

Süryani Katolik Kilisesi olarak inşa edilmiş olan yapı, okula çevrilmiş. Yapının sahibi ise Vakıflar Genel Müdürlüğü. Orijinal dokusu tahribata uğramış okulun restorasyona ihtiyacı var.

Ermeni Protestan Kilisesi

Sur semtinde bulunan kilise, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait. Restore edilen yapı, halı kursu olarak kullanılıyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Diyarbakır Kilise


Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.