Varto'da incelemelerde bulunan DTK heyeti: Halk tepkili

Muş’un Varto ilçesinde dünden beri devam eden çatışmanın sona ermesiyle birlikte kent merkezine giren askerlerin onlarca işyeri ve evi taradığı ve ateşe verdiği iddia edildi.

Muş’un Varto ilçesinde sabah saatlerine kadar yer yer çatışmalar yaşandı.  İlçe merkezine askerlerin panzer ve zırhlı araçlarla girmesiyle birlikte onlarca iş yeri ve evi taranarak ateşe verdiği belirtildi.

Varto’daki sokağa çıkma yasağı bu sabaha karşı bitmişti. 

İMC TV’nin haberine göre, büyük maddi hasarın meydana geldiği ev ve iş yerlerinden halen dumanlar yükseliyor. 

Onlarca ev ve iş yeri kullanılamaz duruma gelirken can kaybı ve yaralılara ilişkin net bir bilgiye ulaşılamadı.

İlçe merkezinin tamamında kazılan hendekler ise halen olduğu gibi durmakta.

DTK Eşbaşkanı Irmak: Görüşme taleplerimiz kabul edilmedi 

Öte yandan DTK Eş başkanı Selma Irmak’ın da aralarında olduğu milletvekili ve belediye eş başkanlarından oluşan heyet Varto’ya gelerek yurttaşları dinledikten sonra taranarak yakılan ev ve işyerlerinde inceleme yaptı. 

Bianet’e konuşan Irmak, binaların kurşun delikleriyle dolu olduğunu, halkınsa yaşananlara tepkili olduğunu aktardı. 

Irmak, görgü tanıklarının, binalara çoğunlukla, güvenlik güçlerinin zırhlı araçlarından ateş açılmasıyla isabet aldığını anlattıklarını da ekledi. 

HDP heyetinin görüşme talebi Valilik, Kaymakamlık ve Emniyet tarafından kabul edilmedi.

Kadın gerilla için suç duyurusu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Muş Şube Başkanı Tarık Güneş de yaptığı açıklamada öldürülen ve işkence edilen kadın gerilla Kevser Eltürk'ün (Ekin Wan) cenazesinin ailesince de teşhis edildiğini, bugün kötü muamele ve işkence gerekçeleriyle savcılığa suç duyurusu yapılacağını belirtti.

Muş Valisi: Hayat normale döndü 

Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Varto’da yaşananlara ilişkin bir açıklama yaparak, 15 Ağustos 2015'te ilçede 2 TEDAŞ görevlisinin, PKK mensuplarınca rehin alındığını ve ilçede elektriğin tamamen kesildiğini belirterek, bu gelişmenin ardından başlayan sürecin bu aşamaya geldiğini söyledi. 

16 Ağustos'ta, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesi gereğince Varto'da "sokağa çıkma yasağı" ilan ettiklerini anımsatan Büyükersoy, "İlçemizde PKK terör örgütü mensupları tarafından cadde ve sokaklara çok sayıda mayınlama, tuzaklama ve patlayıcı konulması nedeniyle söz konusu patlayıcıların ve mayınların imhası esnasında vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için bu yasağı uygulamaya karar verdik" diye konuştu. 

Operasyonlara silah ve mühimmat ele geçirildiğini söyleyen Vali Büyükersoy, olaylar sırasında sivil vatandaşlara yönelik bir müdahalenin söz konusu olmadığını savunarak, "Sivillere dönük herhangi bir müdahale olmamıştır. Çünkü orada yapılan faaliyet tamamen bu patlayıcıları yerleştiren, askerimize, polisimize patlayıcıları imha etme faaliyeti esnasında saldıran, silah kullanan terör örgütü mensuplarına karşı yapılmıştır. Bunların kıyafetlerinin sivil olması, şiddette başvurmadığı anlamına gelmez. Bunlar elinde sopayla değil, roketatar ve uzun namlulu silahlarla görülmüş kişilerdir" dedi. 

Genelkurmay’dan açıklama

Genelkurmay Başkanlığı, Muş'un Varto ilçesi Hınıs çıkışında Jandarma Özel Harekât ve PKK arasındaki çatışmada dört gerillanın öldürüldüğünü bugün resmi internet sitesinden açıkladı.

Genelkurmay ayrıca, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde de bir gerillanın Emniyet Müdürlüğüne bağlı güvenlik güçlerince öldürüldüğünü açıkladı.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında