Üniversite eğitiminde Ermenistan seçeneği

Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin büyük bir bölümü, LYS sonuçlarının belli olmasının ardından, kazandığı bölümle kayıt oldu. Herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylardan bazıları, bir yıl beklemek yerine, yurtdışında eğitim veren üniversitelere yöneldi. Son yıllarda Ermeni öğrenciler arasında giderek popülerleşen Ermenistan seçeneği, bu yıl da ilgi çekiyor.

Ermenistan’daki üniversiteler, uluslararası geçerlilik açısından daha geniş imkânlar sunmak için, 2009 yılında, Avrupa’da kullanılan kredi sistemine geçti ve Avrupa Eğitim Platformu’nun parçası haline geldi. Başlangıçta yapısal sorunlar yaşansa da, artık Ermenistan’dan alınan diplomalar birçok ülkede geçerli.

Konuyu değerlendirmek için, Ermenistan’da konservatuar eğitimi alan ve yaşamını İstanbul’da sürdüren Artür Bağdasaryan’ın görüşlerine başvurduk.

Denklik sorun değil

Bağdasaryan, Ermenistan’daki üniversitelerin, eğitim kalitesi ve diplomaların uluslararası tanınırlığı açısından geniş fırsatlar sunduğunu söylüyor. Yerevan’daki devlet üniversitelerinden alınan diplomaların Türkiye, Amerika ve Fransa da dahil olmak üzere birçok ülkede tanındığını ifade eden Bağdasaryan, “Sadece tıp diplomasının geçerlilik kazanması için Türkiye’de Tıpta Uzmanlık SınavıQnın verilmesi gerekiyor. Onun dışındaki bölümler için denklik almak, biraz zahmetli de olsa, mümkün” diyor.

LYS’de barajı aşmak yeterli

Ermenistan’daki üniversitelerin çeşitli şartları olduğunu belirten Bağdasaryan, bazı üniversitelerin, okunacak bölümün gerekliliklerine göre, Rusça, İngilizce veya Ermenice bilinmesini talep ettiğini, bu dillerin yeterli düzeyde bilinmemesi durumunda bir veya iki yıllık hazırlık okuma zorunluluğu olduğunu söylüyor: “Onun dışında Türkiye’den giden öğrenciler için LYS’de barajı aşmak yeterli oluyor. Bu sayede, yetenek sınavı isteyen bölümler dışındaki fakültelere kayıt yaptırılabiliyor. Ayrıca, Ermenistan’da okuyup Türkiye’ye dönen öğrencilerin, kısa dönem askerlik hakkından yararlanmasının önünde bir engel bulunmuyor.”

Yabancı öğrencilere burs

Ermenistan’daki eğitimin maliyeti konusunda da bilgi veren Bağdasaryan, Türkiye’de vakıf üniversitelerine verilecek bir yıllık ücretle, Ermenistan’daki üniversite ücretleri de dahil olmak üzere, bir yıllık yaşam giderlerinin rahatlıkla karşılanabileceğini ifade ederken, yurt imkânlarının kısıtlı olduğuna dikkat çekiyor: “Öğrencilere, şartları dahilinde, ev kiralamalarını tavsiye ederim. Devlet, yurtdışından gelen öğrencilere belli kontenjanlarda burs fırsatları da sunuyor. Ayrıca eğitim bursu da kazanma ihtimali var. Dersleri iyi olan öğrenciler burs alabiliyor.”

Ermenistan’daki en popüler üç üniversite

Ermenistan’daki 35 üniversiteyi internet üzerindeki popülerliklerine göre sıralayan www.4icu.org/am/ sitesine göre, ilk üç sırada, Yerevan Devlet, Rus-Ermeni ve Amerikan üniversiteleri yer alıyor.

Yerevan Devlet Üniversitesi

1919 yılında kurulan Yerevan Devlet Üniversitesi (YSU), Ermenistan’ın en prestijli üniversitesi olarak gösteriliyor. 110 bölümü ve 9 bin öğrencisiyle Ermenistan’ın en büyük üniversitesi olan kurum, mühendislik, fizik, kimya, biyoloji, matematik, hukuk, psikoloji, felsefe, dil bilimleri ve gazetecilik alanlarında eğitim veriyor. Eğitimi dilleri Ermenice, İngilizce ve Rusça. YSU, öğrencilerine, Ermenistan dışında yaklaşık 120 üniversiteyle değişim programı imkânı sunabiliyor.

Rus-Ermeni Üniversitesi

Rus-Ermeni Üniversitesi (RAU), 1997 yılında kuruldu. Yaklaşık 1600 öğrencinin eğitim gördüğü RAU’da hukuk, gazetecilik, iktisat, uygulamalı matematik ve bilgisayar bilimleri, siyaset bilimi, fizik mühendisliği, elektronik ve mikroelektronik, tıbbi biyokimya, psikoloji, teori ve metodoloji öğretimi, yabancı diller ve kültürler, filoloji, turizm, biyomühendislik ve biyoinformatik gibi birçok bölüm bulunuyor. 2002 yılında kurduğu bilim merkezleri ve araştırma gruplarını geliştirmeye devam eden ve lisans ve lisansüstü eğitim veren beş enstitüye sahip olan RAU, öğrencilerine, eğitimlerine Rusya’da devam etme fırsatı da sunuyor.

Ermenistan Amerikan Üniversitesi

1991 yılında Yerevan’da kurulan Ermenistan Amerikan Üniversitesi (AUA), 2006 yılında sadece master öğrencilerini kabul etmeye başladı. İşletme, endüstri mühendisliği ve sistem yönetimi, bilgisayar ve bilişim bilimi, siyaset bilimi, ekonomi, halk sağlığı, hukuk, karşılaştırmalı hukuk ve yabancı dil olarak İngilizce öğretmenliği alanlarında yüksek lisans eğitimi verilen üniversite, Amerika’daki Kaliforniya Üniversitesi’yle ortak çalışmalar yürütüyor. Eğitim dili İngilizce lisansüstü eğitim için en çok tercih edilen okul olan AUA’nın yaklaşık iki bin öğrencisi var.



Yazar Hakkında