Ermenistan'da tokat atan polis görevden alındı

Polis memuru Vartkesyan’ın yaşlı bir göstericiyi tokatlaması tüm Ermenistan'da lanetlenirken, polis açığa alındı.

Yerevan Cumhuriyet Meydanı'nda 21 Ağustos’ta yapılan 'Ermenistan Ayağa' mitinginde elektrik zammı bir kez daha protesto edildi. Emniyet Müdürü Valeri Osipyan’ın da bulunduğu gösteride, polisle vatandaşlar arasında yaşanan arbede sırasında 237 gösterici göz altına alındı. Olaylar sırasında basının çalışmasını engellemek için kameralar ve telefonlar toplanmak istendi.

Miting sırasında basının ve sosyal medyanın en üzerinde durduğu olay polis memuru Vartkesyan’ın yaşlı bir göstericiyi tokatlamasıydı. Tokattan sonra kendini kaybeden yaşlı adam polis memuruna yüksek sesle küfür etmeye başlayınca ortalık karıştı. Olay tüm Ermenistan’da lanetlenirken, olayın yankıları sosyal medyada çığ gibi büyüdü. Polis memuru Artur Vartkesyan gazeteciler ile yaptığı söyleşide çok üzgün olduğunu dile getirdi.

Emniyet Müdürlüğü'nden gelen açıklamada, tokat atan polisin açığa alındığı ve hakkında yasal soruşturma açıldığı bildirildi.

Ermenistan Ombudsmanı Karen Andreasyan’ın söz konusu polis memuru hakkındaki açıklaması şöyle:

"Ermeni polisinin Ermeni halkına yaptığı ve kayıt altına alınabilmiş bu şiddeti lanetliyoruz. Bize vatandaşlardan herhangi bir dilekçe gelmemesine rağmen polis memuru davasına müdahil olup seyrini izleyeceğiz, memurun bu hareketi hiçbir durumda kabul edilemez, bundan sonrasına hukuk karar verecek.”

17 Haziran’da Ermenistan’da elektrik ücretlerine yaklaşık %16 zam yapılacağı açıklanmıştı. Bu karar ülkede büyük tepkilere yol açtı. 19 Haziran’da Opera Meydanı’nda başlayan oturma eylemlerine 'Talana Hayır' (Voç Talanin) grubunun aktivistleri öncülük etti. "Biz bu oyunun bir parçası olmayacağız. İrademizi ortaya koyuyoruz" diyen grup yaklaşık 2 hafta eylemlerini sürdürdü. Başkan Serj Sarkisyan, iki hafta süren eylemlerin ardından yaptığı açıklamada, ülkenin enerji işlerini elinde bulunduran Rusya merkezli Ermenistan Elektrik Ağı’na yapılan uluslararası denetim tamamlanana kadar, aradaki farkın hükümet tarafından ödeneceğini söylemiş ve şayet yapılan değerlendirmede yüzde 16’lık zam haklı bulunursa, o zaman halkın zamlı faturaları ödemeye başlayacağını belirtmişti.  

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan