Agos Manşet- Hrant Dink davasında bilirkişi bilinmezi

Hrant Dink cinayetinin üzerinden 8 yıl geçmiş olmasına rağmen olay gününe ait kamera görüntüleriyle ilgili detaylı inceleme hâlâ yapılabilmiş değil. Bir hukuk skandalı olarak görüntülerdeki kişinin bir türlü tespit edilmemesi, Yargıtay tarafından Dink davasının yeniden görülmesi kararındaki gerekçelerden biriydi.

Olay günü, Agos Gazetesi’nin yan sokağını gören, Saray Kumaşçılık’a ait kamera görüntülerinde, tetikçi Ogün Samast’ın kaçmasından hemen sonra, sokağa gelen iki kişi görülüyordu. Görüntülerdeki kişilerden birinin azmettirici Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal olup olmadığı tespit edilmeye çalışılıyordu. Ancak aradan geçen bunca yıla rağmen, dosyaya giren son bilirkişi raporu da bu tespiti yapamadı. Bilirkişi incelemesinde, sadece orada bir kişi olduğu tespit edebildi. Şahsın kim olduğu ise halen meçhul.

TÜBİTAK’ın ısrarı

Bilirkişi rezaleti, TÜBİTAK’ın tespit çalışmasından ısrarla kaçınmasına dayanıyor. Dink ailesi avukatları, görüntülerde görünen kişinin Osman Hayal olup olmadığının, 30 Ekim 2014’te Yargıtay’ın bozma kararının ardından, dava yeniden görülmeye başladığında, TÜBİTAK tarafından tespit edilmesini istedi.  Avukatlar, TÜBİTAK’ın teknolojik olarak bu görüntülerde tespit yapabileceğini belirterek özellikle bu kurumu talep etti. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi de avukatların talebini uygun görerek kayıtlar için TÜBİTAK’a yazı yazdı. 

TÜBİTAK’ın, Mahkeme’nin talebine 4 Şubat 2015 tarihinde verdiği cevap, hukuk derslerinde okutulabilecek ibretlik bir gerekçe sunuyordu: “Sözleşmeler ile bağıtlanmış ve gecikmesi halinde cezai yükümlülükleri olan milli kritik projelerimizin yoğunluğu sebebi ile istenen bilirkişiliği yapabilecek ehliyetli personelimiz bulunmadığından talebinize olumlu yanıt verilememiştir.”

Mahkeme, gelen yanıta karşı, görüntülerin incelenmesi talebiyle yeniden TÜBİTAK’a yazı yazdı. Ancak TUBİTAK’ın şu ana kadar Dink ailesi avukatlarına tebliğ edilen bir raporu bulunmuyor. 

Zabıt katibinden
 bilirkişi 

Mahkeme bunun üzerine dosya üzerinde bilirkişi incelemesi yapılmasına yönelik karar oluşturarak  14 Temmuz 2015 tarihinde görüntüleri bilirkişi olarak da görev yapan İstanbul Adliyesi 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevli bir zabıt katibi olan Murat Güngördü’ye teslim etti.   

Bilirkişi Murat Güngördü, görüntülerde deri mont ve kot pantolonlu bir şahıs olduğunu tespit ederek, görüntülere ait resimlerde,  deri mont ve kot pantolonlu bir şahsı yeşil daireler içerisinde gösterdi. Görüntülerdeki kişinin Osman Hayal olup olmadığı yönündeyse bir tespitte bulunmadı. 

Bilirkişinin, mahkemeye gönderdiği değerlendirme şöyle, 

“Sanık Ogün Samast’ı takip ettiği iddia edilen deri mont ve kot pantolonlu şahsın arkasından gelen Siyah Pantolonlu şahsa ait; Görüntülerin bulunduğu CD/DVD’nin adı: “Akbank Güv./Saray Kumaşçılık/İstanbul 5 ACM 2014/221 Esas yazılı, İmation Marka DVD-R / 16x 4.7 GB, 2 hr” isimli DVD, 
Görüntülerin bulunduğu video dosyasının adı: 19.01.2007 görüntüleri/c00000701191 42859 isimli video dosyası, 
Video dosyasında görüntülendiği zaman aralığı: 14:59:22 –14:59:40 dakika/saniye,
Olarak tespit edilmiş ve siyah pantolonlu şahsa ait görüntüler resim-3-4-5-6-7’de yeşil renkli daireler içerisinde gösterilmiştir.” 

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, son bilirkişi raporuyla ilgili olarak “Kişinin Osman Hayal olup olmadığına yönelik bir tespit yapılmamıştır. Bu nedenle de bu raporun dava dosyasına olumlu veya olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır” dedi. 

Tespitte bulunmayan bilirkişi raporu, esas faillere ulaşılmamasının simgesi olarak dosyadaki yerini aldı.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.