Dink Davası – Mahkeme soruşturmayı sordu

Dink cinayeti davasında mahkeme, soruşturmanın genişletilmesi taleplerini yine kabul etmedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına Dink cinayetinde adı geçen kamu görevlileriyle ilgili yürütülen soruşturmayı sordu.

Dink cinayeti davasına, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya sanıkların hiçbiri katılmazken, sanık avukatları Fatma Aygören ve Erdoğan Soruklu katıldı. 

Dink ailesi avukatlarından ise Sebu Aslangil, Bahri Belen, Hakan Bakırcıoğlu, Tangül Özer, Emel Ataktürk Sevimli, Esra Salmanlı duruşmaya katıldı.

AHİM kararı var 

Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, mahkemenin daha önce reddettiği soruşturmanın genişletilmesi taleplerini yineledi. AİHM Dink kararının, devam eden soruşturma ve davaların tek bir dosyada soruşturulması yönündeki tespitini hatırlatan Avukat Belen, Trabzon’da görevli Jandarma görevlileri dosyasının, mevcut yargılamayla birleştirilmesini talep etti. 

Avukat Hakan Bakırcıoğlu da sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada ifade verdiklerini ve ifadelerin daha önce mahkemeye verdikleri ifadelerden farklı olduğunu söyledi. Bakırcıoğlu, Samast, Hayal ve Tuncel’in ifadelerinin savcılıktan istenmesini talep etti. 

Soruşturmayı bekleyin 

Sanıklardan Yasin Hayal ve Osman Hayal’in avukatı Fatma Aygören, kamu görevlileriyle ilgili olan soruşturmanın sonucunun beklenmesini istedi.

Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da savcılıkta yürütülen soruşturmada tutuklu kamu görevlileri olduğunu ve mahkeme tarafından yargılaması yapılan sanıkların durumlarının değişebileceğini belirterek soruşturmanın sonucunun beklenmesini talep etti. Ayrıca, Tuncel hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi.      

Mahkeme soruşturmayı sordu

Mahkeme heyeti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın konusunu ve soruşturmaya ifade veren Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in ifadelerinin istenmesine karar verdi. 

Mahkeme, Erhan Tuncel’in yurt dışı yasağının da devamına karar verdi. 

Ayrıca mahkeme heyeti, TÜBİTAK tarafından incelemesi tamamlanmayan görüntüler için yeniden yazı yazılmasına karar verdi.  

Gerçek Sanıkların Tümü Yargılansın


Hrant’ın Arkadaşları da duruşma öncesinde Adliye önündeydi. Adliye önünde açıklama yapan Hrant’ın Arkadaşları “Gerçek sanıkların ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan yargılanması taleplerini dile getirdi.

Baran Seyhan’ın okuduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Gerçek sanıkların yargılanması talebimizi söylemekten bizim dilimizde tüy bitti. Üstelik buna işaret eden yalnızca biz de değiliz. Bizatihi devletin organı Devlet Denetleme Kurulu raporu kimlerin yargılanması gerektiğini açıkça belirtiyor. Hukukçuların ittifak ettiği gibi, Ceza Kanunu’nun 83. Maddesi uyarınca ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ suçundan yargılanması gereken devlet görevlilerini koruyorlar.”

“Kimin elinin kimin cebinde olduğu belli olmayan ilişkiler ağının muktedirleri, foyalarının dökülmesinden korkuyorlar. Yapanın yanına kar kaldığı, faizinin de terfi ile tahsil edildiği Hrant Dink cinayetini işleyen, işleten zihniyet öylece yerli yerinde duruyor.

“Bugün her cenahtaki savaş çığırtkanları ülkeyi yangın yerine çevirme çabalarında, işte tam da bu durumdan cesaret alıyor olamazlar mı?”

“Bizler, öküzüne rahmet okunmuş büyük ortaklıktan arda kalan birkaç kişinin değil, gerçek sanıkların tümünün TCK 83. Maddesinden yargılanması gerektiğini söyledik, söylüyoruz.

“Talebimiz aynı. Talebimiz herkes için. Hrant için. Adalet için.”


 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.