1 Mayıs saat 14.00'te yüz binler tek ses

1 Mayıs'ı tüm Türkiye'de alanlarda kutlayacak işçi ve emekçi saat 14.00'ü gösterdiğinde hep bir ağızdan 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganını atacak. İstanbul Valisi Mutlu: Toplam 14 bin civarında personelimizle Taksim ve çevresinde yürüme güzergahları üzerinde emniyet tedbirlerimizi aldık. Bunun dışında da yedek emniyet güçlerimizi görevlendirdik

İşçiler ve İstanbul’da Taksim Meydanı 1 Mayıs için hazır. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı konfederasyonların 3 il 5 farklı alanda kutlamasına rağmen gözler yine İstanbul’da olacak. Devrimci İşçi Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) Taksim’de düzenlediği kutlamaya işçi ve memurların yanı sıra hükümetle derdi olan herkes katılacak. Son günlerde İçişleri Bakanlığı, Ankara Emniyeti ve TTNET’i hack’leyerek basında adından sıkça söz ettiren Redhack Kızıl Hackerlar grubu, bu yıl 1 Mayıs için çağrıda bulundu. Redhack grubu V for Vandetta filmindeki V maskeleriyle alandaki yerlerini alacak. Özelleştirilmesi planlanan tiyatroların çalışanları, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın taraftar grupları ve Müslüman Gençlik 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacak. Ayrıca Türk-İş üyesi 10 muhalif sendika da DİSK ve KESK’in yanında olacak. Ayrıca 1 Mayıs’ta saat 14.00’te tüm Türkiye’de kutlamalarda 1 dakika boyunca hep bir ağızdan “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atılacak.

Çalışmalara son hız devam eden DİSK’in Örgütlenme Daire Başkanı İsmail Yurtseven Ankara ve Bursa’da kutlamaların devlet törenine benzeyeceğini ileri sürdü. Yurtseven Taksim Meydanı için 800 metrekarelik pankart yaptıklarını ve bu pankartın 1977 1 Mayıs olaylarında çekilen bir fotoğraf olduğunu belirterek DİSK’in örgütlü olduğu olmadığı tüm işyerlerinde çağrılar yaptıklarını belirtti. Yurtseven koordinasyonu sağladıklarını, 1 Mayıs’a katılacak büyük küçük her grupla tek tek görüştüklerini, herkesin nerede yürüyeceğinin belli olduğunu söyleyerek kortej ve kürsü düzeninin bile ayarlandığını kaydetti. Yurtseven ayrıca 150 kişilik DİSK görevli ekibinin de alanda hazır olacağını vurguladı.

Diğer katılımcı gruplar da hazırlıklarını sürdürüyor. Ekim 2011’de kuruluşunu ilan eden Halkların Demokratik Kongresi (HDK), ilk 1 Mayıs’ını bu yıl kutlayacak. HAS Parti ise bu yıl ikinci kez alanlarda olacak. Galatasaray muhalif taraftar grubu DİSK’in yabancı konukları da var elbette. Almanya, Japonya, ABD, İngiltere, Hollanda, İsveç, İsviçre, Filistin, Belçika ve Yunanistan’dan sendikacılar ile Almanya Sendikalar Birliği (DGB) ve Almanya Metal İşçileri Sendikası (IG Metall) korteji pankart ve bayraklarıyla alanda olacak.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Marmara ve Karadeniz konferansına verilen arada gazetecilerin Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Tertip Komitesiyle aynı hassasiyette olduklarını söyleyen Vali Mutlu, ' Bu tertip komitesindeki arkadaşlar oraya gelen emekçi arkadaşlarımızın bizimle aynı hassasiyeti paylaştığını defalarca ifade ettiler. O nedenle ortak bir bilincin olduğunu biliyoruz. Benim söylediğim şey şudur. Meydanlardaki on binlerce işçi kardeşimizle ilgili değildir. Biz onların duygu ve düşüncelerini biliyoruz. Hepimizin duygu ve düşünceleri aynıdır' dedi. Kendisinin de üniversitedeyken yaz aylarında saman balyası bağladığını ve emekçinin emeğine saygı duyduğunu söyleyen Mutlu, ' Dolayısıyla emeği bilen hassasiyeti olan, emek noktasında hassasiyeti olan bir idarecisiyiz. Biz emekçi kardeşlerimizi başımıza taç eden bir idareciyiz. Sözlerim meydanda marjinal görüntü veren çok az sayıdaki kişiyle ilgilidir ' diye konuştu.

Vali Mutlu diğer illerden takviye polis ekiplerinin de 1 Mayıs'ta İstanbul'da görev yapacağını söyleyerek ' Bir miktar yakın çevre illerimizden almış olduğumuz takviyemiz var. Toplam 14 bin civarında personelimizle Taksim ve çevresinde yürüme güzergahları üzerinde emniyet tedbirlerimizi aldık. Bunun dışında da yedek emniyet güçlerimizi görevlendirdik ' dedi. Mutlu, kontrol amaçlı Taksim Meydanı'nda olup olmayacağı sorusuna ise, 'Sürekli izleyeceğim. Kriz merkezimiz var. Sürekli olarak oradan bizzat kendim de izleyeceğim takip edeceğim. Emniyet Müdürlüğü'nde kriz merkezimizden takip edeceğiz ' şeklinde konuştu. Mutlu, olası olaylar sonrası gelecek senelerde Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarının iptalinin söz konusu olup olmadığı sorusuna ise, 'Biz Taksim'de 1 Mayıs'ın kutlanmasını arzu ediyoruz' yanıtını verdi.

 

(RADİKAL)

Kategoriler

Güncel Türkiye