Amerikan Millî Takımı’nın yeni kozu Stephanie Mutafyan

Amerika’ya göç etmiş İstanbullu Ermeni bir ailenin çocuğu olarak Kaliforniya’da dünyaya gelen Stephanie Mutafyan, sutopu sporunda önemli başarılara imza atıyor.

1995 doğumlu genç yüzücü, son olarak 7-23 Ağustos arasında Amerikan Junior Millî Takımı ile Yunanistan’ın Volos şehrindeki FINA Junior Dünya Şampiyonası’na katıldı. Amerikan takımı, turnuvada mücadele eden 16 takım arasındaki en güçlü rakiplerden biri olan İspanya’yı, grup maçlarında ve finalde yenerek altın madalya kazandı. Takımını sırtlayan isimlerden olan Stephanie, Amerikan Millî Takımı’nda mücadele eden ilk Ermeni kadın sporcu olarak tarihe geçti. Mutafyan, I. FINA Gençlik Dünya Şampiyonası’nda attığı 11 golle, en çok gol atan ikinci sporcu olmuş ve 19 Temmuz’da Amerika genelinde elde ettiği başarılarla, ülkenin Junior Millî Takımı’nda ilk dokuza girmişti.

‘Baskıdan güç alır’

80’li yıllarda Amerika’ya göç eden Garo ve Anita Mutafyan çiftinin kızı olan Stephanie’yi su topuna yönlendiren, Burgazada Su Sporları Kulübü’nde lisanlı bir yüzücü olan babası olmuş. Onun desteğiyle üç yaşında yüzmeye, sekiz yaşında sutopuna başlayan Stephanie, tutkuyla bağlı olduğu bu spor dalında kendini geliştirdi.

Stephanie’yi en yakından tanıyan isimlerden olan sutopu koçu Dave Carlson, verdiği bir röportajda, genç sporcuyu şu sözlerle anlattı: “Yüzünde gülümsemesi eksik olmayan Stephanie, hiçbir zaman baskıdan kaçmaz. Aksine, baskıyı korkusuzca kucaklar ve ondan güç alarak âdeta ona meydan okur. Rekabete her zaman pozitif bakan bir tavrı vardır. Maçta her zaman karşı takımın en iyi oyuncusunu hedef seçer ve ona karşı oynar. En büyük arzusu, tek gole ihtiyaç duyulan bir maçta, maçın gidişatını ve takımın kaderini kendi becerisiyle değiştirebilmektir. Bunu birçok kez başardığına şahit olduk.”
Koçunun övgüyle bahsettiği Stephanie, 2013’te mezun olduğu Los Alamitos Lisesi’nin sutopu takımında kaptanlık yaptı. Öncelikli hedefinin Olimpiyat Millî Takımı’nda yer almak olduğunu belirten Stephanie, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nde üçüncü sınıf öğrencisi. Tıp alanında ilerlemek isteyen ve üniversitede Ermenice dersleri de alan Mutafian, üniversiteler arası sutopu maçlarında, okulunun kadın sutopu takımıyla iki yıl üst üste dördüncülük, 2009-2012 arasında ise SOPAC Red Team’le Amerika çapında iki kez birincilik kazandı.

Kategoriler

Toplum



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.