İran, D. Karabağ'da 'arabuluculuğa' talip

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan'ı Tahran'da ağırlayan İran Dışişleri Bakanı Salihi 'Dağlık Karabağ konusunda arabuluculuğa talibiz' dedi. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ise 'serbest ticaret' istedi. İran’da sıcak bir karşılamanın ardından misafir edilen Nalband İran’da sıcak bir karşılamanın ardından misafir edilen Nalbandan, İran’ın Karabağ sorunundaki dengeli pozisyonundan memnuniyetlerini dile getirdi.

Azerbaycan'la İran ilişkilerinin kopma noktasına geldiği bir dönemde, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan'a Tahran'da sıcak bir karşılama yapıldı.  Akşam'daki habere göre Nalbandyan, pazar günü gittiği Tahran'da, iki gün boyunca ikili görüşmeler gerçekleştirdi. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Nalbandyan'la görüşmesinin ardından yapılan basın açıklamasında Ermenistan'ın bölgede kilit bir rolü hak ettiğini kaydederek 'Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümü için arabuluculuğa talibiz' dedi. Nalbandyan 'İran'ın sorundaki dengeli pozisyonundan memnunuz' mesajını verdi.

Nalbandyan son 4 yılda 6. kez Tahran'ı ziyaret ettiğini kaydederken iki ülke dışişleri bakanlarının farklı platformlarda yaklaşık 20 kere bir araya geldiğini ifade etti.

Ermenistanlı bakan, zirve turuna Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'la devam etti. Ticari ilişkilerin damgasını vurduğu görüşmede Ahmedinecad 'Serbest ticaret başlasın' dedi. Görüşmede ayrıca Aras Nehri üzerindeki hidroelektirik santral inşaatları petrol boru hattı ve İran-Ermenistan demiryolu inşaatının gündeme geldiği açıklandı. İranlı yetkililer iki ülke arasındaki ticari ilşki hacminin 2010'da 270 milyon dolarken bu yıl 300 milyon dolara çıktığını kaydetti. Dün ziyaretinin tamamlayan Nalbandyan ayrılca İran Meclisi

Sözcüsü Ali Laricani ve İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili'yle de bir araya geldi. Ziyaretin, Tahran'ın Azerbaycan'la yaşadığı siyasi gerginliğe bir cevap niteliği taşıdığı yorumları yapıldı. Zira Azerbaycan'ın İsrail'le 1,6 milyar dolarlık silah anlaşması yapması ve bu ülkeye hava üssü izni verildiği iddiaları İran'ın sert tepkisini çekmişti.

(AKŞAM)

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan