Demirtaş: Biz insanları HDP’ye çekmek istiyoruz, AKP dağa yollamak

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP heyetinin Cizre'ye geçisine izin verilmemesi üzerine geri dönülen idil'de, grup toplantısında konuştu. Demirtaş, “Özel harekatçıların dokuz gündür Cizre’de yaptığı PKK propagandasını 30 yıldır PKK yapmamıştır. Ben savcı olsam PKK’ye yardımdan tutuklarım” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri ve geçici hükümetin HDP’li bakanlarından oluşan bir grup, bugün sokağa çıkma yasağı 8. gününe giren Cizre’ye gitmek amacıyla dün yola çıkmıştı. Önleri defalarca güvenlik görevlileri tarafından kesilen heyet, bu sabah saatlerinde de yürütülmeyince, dün gece konakladıkları İdil’e geri döndü. 

Yapılan toplantıdan İdil’de dayanışma birimi kurulması kararı alındı. HDP’li vekillerden bazıları sürekli bu birimde bekleyecek. 

Selahattin Demirtaş, İdil’de yapılan grup toplantısında konuştu. 

‘Cenaze yokken barış demek kolay’

Demirtaş, sokağa çıkma yasağının sekizinci gününe girdiği Şırnak’ın Cizre ilçesine girişleri engellendiği için İdil’de yapılan parti grup toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çözüm sürecine ilişkin geçmişteki “Gerekirse baldıran zehiri içerim” sözlerini hatırlatan Demirtaş şunları söyledi: “Çözüm süreci için baldıran zehiri içmeye hazırım diyenleri sınama gündür. Tam baldıran zehirinin içilmesi gereken günler geldi, ortalarda yoklar. Kolay günlerde “Baldıran zehri içerim” demek kolay. Şimdi içelim. Hani bedeli ne olursa olsun çözümden geri dönülmeyecekti? Bak baldıran zehri içiyoruz şu anda. Bedenimizi taşın altına koyduk. Bu nedenle yollardayız. Cenaze yokken barış demek yetmiyor.”

‘Masayı devirmek erdem değil'

Sorunları diyalog yoluyla çözme duruşundan vazgeçmediklerini vurgulayan Demirtaş, “Masayı devirmek erdem değildir. İlle de ben silahla bu işi çözeceğim demek büyük bir yanılgıdır. Sorunları çözme noktasında demokratik siyasetin öne çıkması için çaba sarf etmeliyiz. Savaşın kime nasıl bir faydası olabilir? Yazıktır. İnsan kaybıdır, yazıktır. Silahlar susmalı, görüşmeler yeniden başlamalı” ifadelerini kullandı.

‘Ermenilere, Rumlara yapılanı yapmak istediler’

PKK saldırılarını protesto adı altında yapılan eylemlerde 400’e yakın noktada saldırıya uğradıklarını savunan Demirtaş şunları söyledi: “AKP talimat vermiş, MİT organize etmiş, parti binalarımızı yakmışlar, yıkmışlar. Bunun adı faşizmdir Bu dünyanın her yerinde faşizm olarak adlandırılır. 1915’te Ermenilere, 6-7 Eylül’de Rumlara yapılanı yapmak istediler. Partimize saldırılar alçaklıktır. Bu alçaklığı cumhurbaşkanı ve başbakan iki gün izledi. Olayların sonunda bir kişiye soruşturma açıldı. Kime? Bana.”

‘Cizre’ye su göndermemize bile izin verilmiyor'

Konuşmasında Cizre’deki durum hakkında da bilgi veren Demirtaş, “Cizre’ye su gönderilmemize bile izin verilmiyor. Yasada sokağa çıkmanın cezası 100 lira. Cizre’de sokağa çıkmanın cezası ölüm” dedi.

‘Bodrum Cizre’ye uzak değil’ 

Türkiye’nin batısında yaşayan yurttaşlara Cizre’de olanlara karşı seslerini yükseltme çağrısında bulunan Demirtaş,  “Kardeşlerim, Cizre’nin başına gelenlere sessiz kalırsak, inanın bu ateş her tarafı yakar.  Zannediyor musunuz ki Bodrum Cizre’ye çok uzaktır. Cizre yanarken Bodrum’daki mutlu olabilir mi? Cizre yanarken İstanbul’daki, Edirne’deki sessiz kalırsa yarın kardeşlikten nasıl söz edecek?” diye sordu.

‘Biz insanları HDP’ye çekmek istiyoruz, AKP dağa yollamak’

AKP’nin politikalarının gençleri dağa çıkmaya ittiğini savunan HDP Eş Genel Başkanı şunları söyledi: “AKP, HDP’yi işlevsizleştirerek demokratik siyasete olan inancı sarsıyor. İnsanlara dağın yolunu gösteriyor. Yanlıştır. Hatadır. Yarın sosyologlar yazacak, Cizre’den şu kadar kişi dağa çıktı diye. Biz insanları HDP’ye çekmek istiyoruz, AKP dağa yollamak.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında