Madağ maratonu Sahakyan’la başlıyor

Her yıl ekim ayının ilk Pazar günü Sahakyan Nunyan Okulu yararına düzenlen madağ için çalışmalar başladı. Bu yıl 4 Ekim’de Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’ın riyasetinde düzenlenecek olan ayin öncesi hazırlık toplantısı, 9 Eylül Salı akşamı Kilise’nin Hraçya Acaryan Salonu’nda yapıldı.

Kilise Kadınlar Kolu’nun emekleriyle hazırlanan sofralarda, Samatya Surp Kevork Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri, kardeş kiliselerden vakıf başkanları, Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Vazken Barın, Bakırköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Nurhan Çetinkaya, Sahakyan Derneği üyeleri ve Samatyalılar bir araya geldi.   

Açık 1,5 milyon TL

Salonun tamamının dolduğu yemeğe Episkopos Sahak Maşalyan riyaset etti. Vakıf Başkanı Yesai Demir, konuşmasında, vakıf yönetiminin aslî görev süresi olan dört yıllık sürenin dolduğunu hatırlattı ve şunları söyledi: “Bu nedenle, herhangi bir başkanın etrafında toplanmadan, madağa hazırlanmayı tercih ettik. Altı Mermer Surp Agop Kilisesi’nin kadınlar koluna ve bu gecenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu yılki açığımız 1,5 milyon TL. Vakfımıza sürekli olarak soruluyor, ‘Geçen yıl 1,2 milyonken bu yıl nasıl 1,5 milyon lira oldu?’ diye. Veli bağışlarını geçen yıl 800 bin lira olarak hesaplamıştık fakat yılsonunda 260 bin lira toplayabildik. Ne yazık ki velilerimiz devlet yardımı konusunu çok yanlış anladı. Bunu izah etmekte çok zorlandık, hâlâ nasıl anlatabileceğimizi bilmiyoruz ve anlatamıyoruz da. Bu yıl mezarlığımızda çok geniş bir çalışma var. Çalışma kapsamında eskimiş su tesisatımız değişti, her yere elektrik hattı çekildi ve ışıklandırma yapıldı. Bir de, atıl durumda olan bir binamızın çatısını kapatabildik. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle orada başka bir çalışma yapamıyoruz.”

Vakfın Onursal Başkanı Melkon Karaköse ise, bütçe açığının büyüklüğünün moral bozmaması gerektiğini, her yıl 500 bin dolar seviyesinde olduğunu, bu yıl da geçmişteki dayanışmanın sergilenerek açığın kapatılacağından emin olduğunu belirtti.

‘Atalarımızın mirasıyla ayakta duruyoruz’

Samatya doğumlu bir din görevlisi olan Peder Zaven Bıçakçı da etkili bir konuşma yaptı. “Bütçe açığını kapamanın en kolay şekli okulu kapamak; o zaman cebimizde paramız olur” diyen Bıçakçı, şöyle konuştu: “Ben inanıyorum ki burada bulunan hiçbir yürek bunu kabul etmez. Buradaki herkes okulu atalarından devraldı ve gelecek nesillere en güzel şekilde aktarmak için çok çalışacaklarını biliyorum. Bazı kuyular var ki hem suyu var, hem de paylaşmayı çok seviyor, o kuyuların suları tatlıdır. Ama bilin ki o suyu olup paylaşmayan kuyular kokuşmuştur. O sudan ne kadar paylaşırsan, Tanrı da orayı bereketler.”

Gecenin kapanış konuşmasını yapan Episkopos Sahak Maşalyan ise, Başkan Yesai Demir’in konuşmasını yaparken zorlandığını görmenin gözlerinin dolmasına neden olduğunu belirtti. Maşalyan sözlerine şöyle devam etti: “Demir çok ciddi ameliyatlar geçirdi, onun aslında evinde dinlenmesi gerekiyordu ama görevinin başında ve vakfı için çırpınmaya devam ediyor. Hepimizin bu sorumluluk duygusundan örnek almamız gerekiyor. Büyük Kıyım’ı yaşadık, varlığımızı devam ettirdik. Bağlılık ve paylaşımla tüm zorlukların üstesinden gelebiliriz.”

Rakamlarla bütçe açığı

Samatya Surp Kevork Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden ve aynı zamanda VADİP Mali Komisyon üyesi olan mali müşavir Herman Gürciyan, geçen yılki bütçe tablosunu ve bu yıl öngörülen bütçeyi ayrıntılarıyla açıkladı. 

VADİP Mali Komisyonu tarafından da incelendiği ve onaylandığı belirtilen 2014-2015 dönemi bütçesine göre, toplam giderler 4 milyon 213 bin TL, gelirler ise 2 milyon 322 TL; yani vakfın gelirlerinin giderlerini karşılama oranı %52.

Toplam giderlerin %73’ünü yani 3 milyon 85 bin TL’lik kısmını personel maaşları oluşturuyor. Ortaya çıkan 1 milyon 900 bin TL’lik reel açığın 1 milyon 290 bin TL’lik kısmını devlet yardımı olarak aldıklarını belirten Gürciyan, geriye kalan kısmın madağdan gelen bağışlarla tamamlandığını hatırlattı. Vakfın toplam 82 kişilik personeli olduğunu belirten mali müşavir, ücretlerin %80’lik bölümünün okul öğretmenleri ve çalışanlarına verildiğini belirtti. 

2015-2016 dönemi için öngörülen mali tablo ise şöyle: Öngörülen giderlerin toplamı 4 milyon 909 bin TL, ön görülen gelirlerin toplamı 2 milyon 215 bin TL, öngörülen açık 2 milyon 994 bin TL. Bu yıl devletin özel okullara teşvik kapsamında yasayla yaptığı yardım, toplam 1 milyon 290 bin TL. Bu verilere göre, bütçe açığı 1 milyon 490 bin TL. 

Kategoriler

Toplum Okullar Dernekler


Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.