Nokta Dergisi'ne polis baskını

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bir asker cenazesi önünde ‘selfie’ çektirdiği bir fotomontajı manşetine taşıyan Nokta Dergisi’nin bu haftaki sayısı hakkında toplatma kararı çıkarıldı. Polis dün gece dergiye baskın yaptı.

Polis dün gece yarısı Nokta Dergisi’ne baskın yaptı. Gece dergide kimseyi bulamayan polisler sabah saatlerinde yeniden Nokta’ya geldi. Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven dergi hakkında toplatma kararı olduğunu duyurdu.

Nokta’nın bugün yayımlanan yeni sayısı için toplatma kararı çıkarıldı. Dergi bu sayının kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asker cenazesinde selfie çektiği bir görsel hazırlamıştı.

Nokta Dergisi Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'sa bugün akşamüstü saatlerinde gözaltına alındı. 

Mahkemenin kararının ardından saat 15.00 sıralarında derginin ofisine gelen polis, Nokta Dergisi Yazı işleri Müdürü Murat Çapan’ı gözaltına aldı.

Nokta Genel Yayın Yönetmeni Güven: Polis dergi avı başlatmış durumda 

Cevheri Güven, Kağıthane’de bulunan Nokta Dergisi’nin genel merkezinde polis baskınıyla ilgili bir bir açıklama yaptı. Derginin toplatılma gerekçesinin ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ olduğunu söyleyen Güven, “Cumhurbaşkanına hakaret' bir derginin toplatılması için yeterli olmaması sebebiyle savcılık tarafından ‘Terör örgütü propagandası’ ifadesi el yazısı ile karara eklenip bir gerekçe oluşturulmuş. Dergi, gece yarısından itibaren gerek matbaaya, gerek dağıtımcı firmaya müdahale edilerek toplatılmaya başlandı. Anadolu’ya sayılarımız biraz erken gittiği için şu an bayi bayi dolaşıp adeta bir dergi avı başlatmış durumda. Bayi bayi polisler tarafından dergiler toplatılıyor. Bunun yanında internet sitesi ve twitter hesabı için engelleme kararı çıkarılıyor. TİB’e BTK’ya adım adım tebliğ ediliyor” dedi.

Güven, “Nokta Dergisi, 12 Eylül’de YÖK kurulduğunda, 12 Eylül rejimi görevi başındayken, YÖK Başkanı İhsan Doğramacı hakkında bu kapaktan çok daha sert içerikle kapaklar yaptı. Bunlarla ilgili bir ceza davası açılmadı. Küçük tazminat davaları açıldı. Bizim burada vurgu yaptığımız şey, İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair ile ilgili. İngiliz basınında bu kapağın benzeri yapıldı. Blair Irak savaşı ile ilgili ciddi eleştirilip, arkasındaki patlamanın önünde selfie çekerken görüntüleniyordu. Bu dava ile ilgili ne Blair ne de kamu hukuku soruşturma başlatmadı. Eleştiri kapsamında görüldü. Türkiye’de dergi bayilere çıkmadan toplatılma kararı veriliyor. Yani ifade özgürlüğünün ciddi bir biçimde engellendiğini gösteren bir örnek bu. Bunun bir adım ötesi düşünce özgürlüğü kısıtlamaları gelmesi. Bir baskı ortamı oluşturulmaya çalışılıyor ama bu baskı ortamı bizi engelleyemez.” dedi. 

“Baskınla ilgili hukuki bir çabada bulunacak mısınız?” sorusuna Güven, “Mevcut hukuk düzeninde yapacağımız girişimler var. Muhtemelen savcılık bununla ilgili mahkemeye gidecektir. Karar kesinleştikten sonra bizim itiraz sürecimiz başlıyor. Anayasa ve AİHM’e kadar bu süreci takip edeceğiz.” cevabını verdi. 

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

dergi


Yazar Hakkında