Hrant Dink Oratoryosu’nun prömiyeri Yerevan’da yapılacak

Ünlü besteci Majak Toşikyan, Ermenistan Diaspora Bakanlığı’nın daveti üzerine, kendi eserlerinden oluşan bir repertuarın seslendirileceği konser için Yerevan’a gidiyor. 24 Eylül’de Garen Demirciyan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan konserin hazırlıkları, 2014 yılından beri devam ediyor.

Konserin birinci bölümünü, Toşikyan’ın ‘Ararat’, ‘Namag’ ve ‘Yerevan’ gibi sevilen Ermenice şarkıları oluşturuyor. Bu bölümde sahnede Sibil Pektorosoğlu, Bartev Garyan ve Lida Köseoğlu ile Ermenistan’dan Arevner Çocuk Korosu yer alacak. Konserin ikinci bölümünde ise bestecinin Hrant Dink Oratoryosu seslendirilecek. Etkinlik için Majak Toşikyan ve şef Hagop Mamigonyan’la birlikte tüm sanatçılar büyük bir heyecanla son hazırlıklarını yapıyor. 

İstanbul-Yerevan ortaklığı

Toşikyan’ın Ermenistan’da çok popüler olan ‘Desnem Ani’n u Nor Mernem’inin de aralarında bulunduğu birinci bölümdeki son üç parçayı, Lusavoriç Korosu seslendirecek. ‘Hrant Dink Oratoryosu’na ayrılan ikinci bölümde ise koro ve orkestranın yanı sıra, İstanbul Devlet Operası sanatçılarından Aylin Ateş ve Sercan Gazeroğlu’yla birlikte konservatuar eğitimini Ermenistan’da tamamlayan ve yaşamını orada sürdüren Boğos Yeğyazar solo bölümler için sahnede olacak. Yerevan’a 60 kişilik bir grupla gittiklerini ve 40 kişilik koroya ek olarak, Yerevan’dan 12 kişilik bir korist grubunun da kendilerine katılacağını söyleyen Mamigonyan, ayrıntıları şöyle anlattı: “Başta 85. yılımız için bir konser düşünürken Majak Toşikyan’ın teklifi üzerine, Yerevan’da böyle bir proje içinde yer almak istedik ve Kasım ayında çalışmalara başladık. Orada sahnede 38 kişilik bir orkestra olacak ve 12 korist de bize katılacak. Bu katılımlar, Yerevan ve İstanbul Ermenilerinin ortaklığı anlamına da geliyor. 16 yaşındaki genç yetenek Julia Tavit ve yaşamını orada sürdüren Aret Boztaş, piyanoda olacak. İstanbullu bir Ermeni olarak sanat yaşamını Ermenistan’da sürdüren Boğos Yeğyazar orada oldukça tanınan bir isim ve eserde Hrant Dink’i canlandıracak.”

İlk Türkiyeli Ermeni besteci

Bercuhi Berberyan’ın sözleri üzerine Toşikyan’ın bestelediği ve Dink’in yaşamını konu alan ‘Hrant Dink Oratoryosu’nun prömiyeri de bu etkinlikle yapılacak. Yaklaşık bir saat süren eserin bu ilk sahnelenişine büyük önem veren Toşikyan, “İlk kez bir Türkiye Ermenisi besteci Ermenistan’da böyle büyük çaplı bir eseriyle sahnede olacak. En önemlisi de, Hrant Dink Oratoryosu’yla birlikte Yerevan’da sevgili Hrant’ın ruhunu şad edeceğimiz için şeref duyuyorum. Dilerim genç besteciler de kendi eserleriyle Ermeni kültürüne yüz, belki iki yüz yıl kalacak eserler bırakırlar” dedi. 

Türkiye’de sahnelemek mümkün olmadı

Toşikyan oratoryonun 2016 yılında Los Angeles’ta sahneleneceğini belirterek şunları söyledi: “Bu eseri Türkiye’de sahnelemeyi çok istiyorum. Birçok görüşme yapmama rağmen bu mümkün olmadı ama arayışlarıma devam edeceğim. Ermenistan’da sevilen bir besteci olduğum için Diaspora Bakanı Hranuş Hagopyan bir konser teklif ettiğinde kendisine bu eseri sundum. Eserden haberdardı ve büyük bir heyecanla kabul etti. Hrant Dink ödülleri gecesinde 2012 yılında oratoryonun kısa bir bölümünü sergilemiştik. Uzun bir hazırlık yapamadan sergilediğimiz bu bölüm bile etkili olmuş ve hakkında güzel yazılar yazılmıştı. Ben Hrant Dink’i, katledilişinden kısa bir süre önce tanıdım. Sadece üç kere gördüm, benzer bir organizasyon için konuşuyorduk. Büyük bir heyecanla elimi tuttu ve on beş dakika boyunca bırakmadı. Bunu hiç unutamam. Benim için Hrant o insandı. Eserde bunu anlatmaya çalıştım. Dikran Gülmezgil’e de özellikle teşekkür etmek istiyorum. Onun desteği olmasaydı bu eseri Yerevan’da sahnelememiz mümkün olmazdı.”   

Kategoriler

Toplum


Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.