Peki ya Suriye’de kalanlar?

New York Times Gazetesi’nden Maher Samaan ve Anne Barnard, aşırılıkçı muhalif grupların karargahı haline gelen Şam’ın Duma mahallesinde yıllardır bombardıman altında yaşayan Suriyelileri yazdı.

Her gün Şam banliyöleri Duma’dan, şehrin etrafındaki arazilere kaçan kadın ve çocukların her gün yaşadığı mücadeleye yer veren makale, Şam banliyölerinden kuzeydeki Halep şehrine kentlerin neredeyse bomboş olduğundan bahsediyor. 

Savaştan önce yarım milyon insanın yaşadığı Duma’ya yönelik saldırılar gün geçtikçe artıyor. Kızıl Haç’ın verdiği bilgilere göre sadece Ağustos ayında bölgede çoğu sivil, 550’yi aşkın kişi hayatını kaybetti, 123’ü çocuktu. Şam’ın doğusunda yer alan Guta mahallesinde ise Ağustos ayında 450 kişi hayatını kaybetti. Kızıl Haç’ın aktardığına göre, hayatını kaybedenlerin çoğu Duma’da bu mahalleye kaçan yaşlılar, kadınlar ve çocuklardan oluşuyordu.  

Soyadını vermek istemeyen Dumalı 20’li yaşlarındaki sağlık görevlisi Ahmet, “Ağustos ayındaki saldırılarda mahalle sakinlerinin yarısının da göç ettiğini, kalanların da günlerini şehir dışındaki tarlalarda saklanarak ve öldürülmemek için Tanrı’ya dua ederek geçirdiğini” söylüyor. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) gibi insan hakları örgütleri, Duma gibi aşırılıkçı muhalif grupların grupların karargah noktalarından olan bölgelere yönelik saldırıların en fazla sivilleri etkilediğini, IŞİD’in saldırılarından daha fazla insanın Esad güçlerinin saldırılarında öldüğünü belirtiyor. Suriye hükümeti ise saldırılarına gerekçe olarak ‘teröristleri bombaladıklarını’ söylüyor. 

Savaş lordları

Duma’da ölüm tehlikesiyle yaşamanın yanı sıra, gündelik ihtiyaçlar neredeyse hiç karşılanamıyor. New York Times’ın haberine göre, Suriye hükümetinin yıllardır uyguladığı ambargo nedeniyle vatandaşlar tüm ihtiyaçlarını kara borsadan karşılamaya çalışıyor. Bazı muhalif grupların grupların kara borsa ticaretini elinde tuttuğunu belirten makale, bu grupların ‘savaş lordu’ haline geldiğini belirtiyor. 

Duma’da bir yeraltı kliniğinde hizmet vermeye devam eden Dr. Adnan Tobaji, pek çok eksikliğe rağmen insanlara  tıbbi müdahale yapmaya çalıştıklarını, geçtiğimiz günlerde kliniğe gelen yaralı bir kadının, beklenen kan gelene kadar hayatını kaybettiğini söylüyor. 

Koşulsuz insani ateşkes için kampanya  

Tobaji’nin de dahil olduğu, ülkedeki birkaç yüz sağlık görevlisi, koşulsuz insani ateşkesin sağlanması için bir imza kampanyası başlatmış durumda. 

Dr. Tobaji, “şu anda biz konuşurken bir Suriyeli öldürülüyor. Savaşı durdurmak için bir çözüm bulmak zorundayız. Çözüm, bana ya da diğer insan uymayabilir. Ama önemli olan Suriye için olması” diyor. 

Haberin tamamını okumak için tıklayınız.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında