Sarkis Seropyan Kınalı’da anıldı

Gazetemizin kurucuları arasında yer alan ve Ermenice bölümünün editörlüğünü yapan, 28 Mart günü kaybettiğimiz Sarkis Seropyan, Kınalıada’da anıldı. 11 Eylül Cuma akşamı, Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nin konferans salonunda yapılan anma etkinliğine katılım yoğundu.

Etkinlikte, Seropyan’ın kızı, İsviçre’de yaşayan Garine Seropyan Bahçeci’nin anma gecesi için yazdığı mektubu okuyan gazeteci yazar Karin Karakaşlı, ardından ‘Seropyan Okulu’ olarak adlandırdığı Agos yılları boyunca bir kuşağın gençlere verdiği emeği; Seropyan’ın Ermeni tarihi, kültürü, mitolojisini paylaşma coşkusunu; ‘Baron’ sıfatına uygun olarak yaşadığı ve yaşattığı beyefendiliği ve artık büyük ölçüde kaybedilmiş olan İstanbul adabını anlattı. Ardından, Mimar Zakarya Mildanoğlu, yakın arkadaşı Sarkis Seropyan’la yaptıkları Anadolu gezilerinin unutulmaz anlarını, ‘yoldaş Seropyan’ını, eşi Jale Mildanoğlu’nun kaydettiği video ve slaytlar eşliğinde anlattı. Seropyan’ın eski gelenekleri yaşatma azmi, derin tarih bilgisi ve gezilerde Müslümanlaştırılmış Ermenilerle yaşadığı duygulu karşılaşma anları, izleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi. 

Etkinlikte, Başrahip Tatul Anuşyan ve Sarkis Seropyan’ın oğlu Vağarşag Seropyan da birer konuşma yaptı.

Baron Seropyan’ın oğlu, Sargavak Vağarşag Seropyan, teşekkür konuşmasında emeği geçenlerini tek tek andıktan sonra, babasının akademik bir geçmişi olmamasına rağmen kendini geliştirmeye adamış biri olarak başardıklarını anlattı. Başrahip Tatul Anuşyan ise, gecenin kapanış konuşmasında, özellikle ada vapurlarındaki günlük seyahatleri boyunca öğrendiği çok şey olduğunu ve Seropyan gibi isimlerin Ermeni toplumunu ileri taşıdığını ifade etti.

Anma etkinliği, küçük bir kokteylle son buldu.

Kategoriler

Toplum Fark Yaratanlar

Etiketler

Sarkis Seropyan