Samatya cinayeti DNA eşleşmesini bekliyor

Maritsa Küçük’ün 2012 yılında Fatih Samatya’da evinde uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan dava DNA eşleşmesini bekliyor. Mahkeme, Küçük’ün evinde bulunan DNA örneklerinin kriminal laboratuvar arşivlerinde eşleşmesini bekliyor.

MERVE CEYHAN - GÜL ERDOĞMUŞ

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, tutuklu sanık Murat Nazaryan ile avukatı Esen Gül, Martisa Küçük’ün ailesi ve avukatı Eren Keskin katıldı.

Duruşmada konuşan Nazaryan’ın avukatı Esen Gül, kamera kayıtlarında sanığın eve giriş ve çıkış saatleri arasında 9 dakika olduğunu ve bu sürenin iddia edilen şekilde cinayet işlenmesi için kısa bir süre olduğunu söyledi.

Avukat Gül, Nazaryan’ın tahliye edilmesini istedi. 

‘Bu bir nefret cinayeti’

Küçük ailesinin avukatı Eren Keskin ise sanık Murat Nazaryan’ın bu cinayette yalnız olmadığını ancak diğer kişilerin kimlik ve adreslerini vermeyerek susmaya devam ettiğini belirtti. Bunun bir nefret cinayeti olduğunu ve diğer faillerin kim olduğunu tespit edilmesi gerektiğini ekledi.

Tahliye talebini reddeden mahkeme, Ankara Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği arşivindeki DNA profilinin kime ait olduğunun tespit edilmesi için duruşmayı 21 Ekim 2015’e erteledi.

DNA veri bankası yok

Küçük ailesinin avukatı Eren Keskin, duruşma öncesinde, yargılamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Maritsa Küçük’ün öldürüldüğü dönemde, Samatya’da başka yaşlı ve Ermeni kadınlara dönük saldırılar yaşandığını ve soruşturmaların hemen kapatıldığını hatırlatan Keskin, “Sanık ya da sanıklar hakkında bir dava açılmadı. Bu olayların bir nefret cinayeti olduğu yönündeki düşüncemiz araştırdıkça daha da pekişti. Evde bulunan delilerin polisler tarafından yeterince toplanmaması sebebiyle aile delileri kendi çabasıyla topladı. Polisin el koymadığı çarşaftan çıkan birden fazla DNA örneğini daha önce bu tarz suçlara karışmış insanların DNA örneği ile karşılaştırılmasını istedik. Ancak Türkiye’de DNA veri bankası yok ve bu araştırmalar yapılamıyor. Devlet kendi suçlarının ortaya çıkmaması için böyle bir banka kurmuyor.”

‘Sanık korkuyor'

Keskin, davanın tek tutuklu sanığı Nazaryan ile cezaevinde görüşmeler yaptığını da söyledi. Keskin, görüşmelere ilişkin şu bilgileri verdi,

“Başından itibaren yalnız değil, dosyadaki birçok delil bunu gösteriyor. Dosyadaki eksikliklerden dolayı gerçek anlamda bir soruşturma yapılmadan davanın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sonuç olarak bu davada örgütlü bir gizleme çabası içerisinde olduğunu düşünüyoruz.”

Maritsa Küçük’ün kızı Bayizar Midilli ise duruşma sonrasında, sanık Nazaryan’nın gerçek failleri itiraf etmesi gerektiğini belirterek, “İtiraf etmediğin için suç Nazaryan’ın üzerine kalacak ve asıl katiller dışarıda serbest kalacak” dedi.