Balyanların mezarlığı yenileniyor

İstanbul’un sembolü yapıların mimarları olan Balyan ailesinin mezarlığı yenileniyor. Restorasyon kapsamında Balyanlar için bir de anıt yapılmış olacak.

Aralarında Sarkis ve Krikor gibi Osmanlı’nın saray mimarlarının bulunduğu Balyan ailesinin mezarlığı yenileniyor. Üsküdar Surp Haç Mezarlığı’nda bulunan aile mezarlığı, Ermeni Mimar ve Mühendisleri Derneği’nin (HAYCAR) inisiyatifi ve Anuşavan Hraç Kırmızıyan’ın sponsorluğunda restore edilecek. Proje kapsamında, geçtiğimiz aylarda Kartal Belediyesi’nin inşaat şantiyesinde bulunan ve şu an Arkeoloji Müzesi’nde yer alan Garabet Balyan’ın mezarlığı da aile mezarlığına eklenecek.

Restorasyon için 18 Eylül’de Üsküdar Surp Haç Mezarlığı’nda temel atma töreni düzenlendi. Törene, mimarlar Jan Gavrilof, Nazar Binatlı ve Tavit Aynalı katıldı.

Restorasyon çalışmalarının Mayıs 2016’da tamamlanması hedefleniyor. 

“Bakımsızlıktan rahatsız oldum” 

Restorasyonu finanse edecek olan Anuşavan Hraç Kırmızıyan, her sene Üsküdar Surp Haç Mezarlığı’na yaptıkları ziyarette mezarlığın bakımsızlığı nedeniyle restorasyonu üstlenmek istediklerini belirtiyor: 

“Üsküdar Surp Haç Mezarlığı’nda yatan akrabalarımızın mezarlarını ziyaret ederiz. Ziyaretler sırasında Balyan ailesinin yan mezarında teyzem yatıyordu her yıl geldiğimde mezarlığın bakımsız ve çok rahatsız edici olduğunu gördüm. Konu hakkında Türkiye Ermenileri Patrikhanesi ve HAYCAR’la temasa geçtim. Kardeşim Hagop Kırmızıyan ile birlikte bu restorasyonu üstlenmek istedik, çünkü gün geçtikçe mezarlık kötüye gidiyordu. Mayıs 2016’a kadar çalışmalarını bitirip açılışını yapmayı planlıyoruz. Bu durumda projeyi yöneten Tavit Aynalı, Kevork Özkaragöz ve Nazar Binatlı’ya çok iş düşüyor. Benim attığım adım inşallah başka insanlara da farkındalık yaratır ve bu tip yapılarımız korunur.”

Askerlik görevini Davutpaşa Kışlası’nda yapan ve üniversite öğretimini İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi’ni bitiren Kırmızıyan, bu yapılarda da Balyan Ailesi’nin imzası olduğunu öğrenince restorasyon çalışmasını yapmak için bir vesilesi daha olmuş. Kendisine bu görevi bir borç gibi gören Kırmızıyan bu yaptığı hayırseverlikle örnek olmak istiyor.  

Kırmızıyan, Balyan ailesinin inşa ettiği mimari yapılardan oluşan bir harita hazırlamak istediğini de sözlerine ekliyor. 

Çalışmalar devam ediyor

Mezarlığın restorasyonuyla ilgilenen HAYCAR mimarlarından Nazar Binatlı, şu an altyapı çalışmalarının ve temel atma işleminin sona erdiğini belirtti, yapılacak olan çalışmalar hakkında şunları söyledi:  

“Mermerlerin ilk günkü haline dönmesi için Afyon’da bir fabrikada mermer yenilme çalışmaları sürüyor. 1- 2 ay içerisinde mermerlerin çalışması bitecek ve yerinde montaj işlemi gerçekleşecek. Mermerlerin montaj işlemi sona erdikten sonra sütun mermeri ve kemer montajlanacak. Hava şartlarının da elverişli olduğu taktirde çalışmalar nisan, mayıs ayında sona erecek ve açılışı gerçekleştirmiş olacağız.” 

Kategoriler

Toplum Dernekler



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.