“Kamp Armen: Bizim Atlantisimiz” konserinde umut ve direniş mesajı

Kamp Armen Dayanışması’nın, direnişin 136. gününde Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlediği konsere ilgi yoğundu.

Gecenin sunuculuğunu, Kamp Armen Dayanışması’ndan Beyhan Demir ve  Melisa Turaç yaptı. Kamp hakkında bilgi veren ikili, konuklara teşekkür etti ve konuşmalarını yapmaları adına Nor Zartonk’dan Alexis Kalk ve Anuş Kazar Asaduryan’ı sahneye davet etti. Anadolu Kültür ve Dayanışma Derneği ve Güney Dergisi direnişe olan desteklerini belirtti.

Kalk: Kamp Armen, yetim çocukların umutla diktikleri ağaçlardır

Konuşma metninin Ermenicesini Anuş Kazar Asaduryan, Türkçesini ise Alexis Kalk okudu. Kalk, Nor Zartonk’un bu topraklarda kalmak ve direnmek amacıyla kurulduğunu, bireysel çıkışlardan ziyade, kolektif bir akılla yürüdüğünü, özgür bir dünya için çalıştıklarını ve taleplerini Türkiye Ermenileri toplumundan yola çıkarak tüm topluma duyurmaya gayret ettiklerini belirtti. Sorunlarının diğer ötekileştirilmiş topluluklardan farkı olmadığını, tüm halklarla ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 

Kalk, ‘Gün geldi mezarlığımızı alanlara karşı, parkımızı vermeyerek direndik. Gün geldi bizi düşmanlaştıranlara, özgürlüklerimizi çalanlara karşı direndik. Ve tam şu anda Tuzla Ermeni Çocuk Kampı Kamp Armen’de direniyoruz’ dedi. 

Doğan: Kamp Armen’in hikayesi Türkiyeli Ermenilerin hikayesi

Gecede konuşan CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan ise, bundan 136 gün önce Tuzla’da dozer sesleri yükseldiğinde herkesin ayaklandığını çünkü artık içinde Ermeni, hatıra, mal, mülk, hafıza geçen hiçbir haksızlığa tahammüllerinin olmadığını söyledi. Seçim arifesinde üç Ermeni vekil çıkarmanın Ermeni toplumunu heyecanlandırdığını fakat Türkiye’deki demokrasinin  iki ileri, bir geri olduğunu söyledi ve ekledi ‘Aslında Kamp Armen etrafındaki hikaye, adeta Türkiye’deki Ermenilerin hikayesi çünkü Anadolu’dan yetim olarak gelmek, elleriyle mücadele etmek, kardeşçe direnmek, hakkına sahip çıkmak ve bunu yaparken saldırılara maruz kalmak, Ermenilerin makus talihi.’  

Doğan, “Cizre’de polisin, megafonda utanmadan ötekini ötekiyle yarıştırıp herkesin Ermeni olduğunu söylediğini, söyleyenin cezasız kalacağını bildiğini, devletin cezasızlık politikasının kendisinin en büyük güvencesi olduğunu” belirtti. 

Kerestecioğlu: Dink’in direniş ruhu Kamp Armen'le yaşıyor

Ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Hrant Dink’in halkına verdiği direniş ruhunun bu gün Kamp Armen ile yaşadığını ekledi. Hrant Dink’in aşıladığı direniş ruhunun kaybolmamasını dilediğini de ekleyen Kerestecioğlu, direniş ruhunu tüm halkların gözünde gördüğünü söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, MYK toplantısının uzaması sebebiyle gelemediği için bir açıklama yolladı. 

Paylan: Yüzleşme umudumuz

Paylan yazılı açıklamasında, Kamp Armen’in Ermeni halkının yüz yıllık kayıp hikayesinde, göz önünde olmamış yüzlerce suçun sembolü olduğunu, çocuk emeğiyle ihya edilen yeniden ayağa kalkma ruhunun işareti olduğunu, hatıra ve hafıza mekanı olduğunu, kötülüğün yeniden ve daha şiddetli bir şekilde ayağa kalkmaya çalıştığı bu günlerde yüzleşme umudu olduğunu belirtti. Paylan bu umudu, 136 gündür Kamp Armen’de direnerek korumaya çalışan arkadaşları saygıyla selamladığını belirtti ve Kamp Armen ile Hrant’ın, Sevag’ın ve geçmişlerin ruhunu şad etmek dileğini paylaştı. 

Estukyan: Yapmamız gereken şey direnişi yükseltmektir

Ardından sahneye çıkan Agos Ermenice sayfaları editörü Pakrat Estukyan, bugün Kamp Armen’in yıkılışına 12 Eylül sessizliğiyle muvaffak olmanın onur kırıcı olduğunu söyledi. Bu ülkede özel olarak hukuksuzluğun, adaletsizliğin uygulanması için yasalar çıkartıldığını, bu çıkan yasalarla gayrimüslimlerin; özellikle Ermenilerin ve Rumların sayısız gayrimenkulüne el konulduğunu, bunlardan bir örneğinin de Kamp Armen olduğunu söyledi ve ekledi ‘Nor Zaronk inisiyatifine, hemen onlara omuz veren yoldaşları; HDP ve CHP Tuzla İlçe Teşkilatlarına teşekkür etmek lazım. Henüz Nor Zartonk aktivistleri buradan Tuzla’ya yetişemeden bu bahsettiğim iki örgütlü güç zaten Kamp Armen’e varmışlardı ve yıkımı durdurmuşlardı. Aynı günün akşamı tersane işçileri dayanışmak için oraya bir otobüsle gelmişti.’ Estukyan, Türkiye’nin bugünkü siyasi iklimine karşı, yapılabilecek şeyin direnişi yükseltmek olduğunu söyledi. Estukyan’ın konuşmasından sonra Hrant Dink’in sesinden Kamp Armen videosu gösterildi. Video gösteriminin ardından sahneye kamptan yetişen Silva Özyerli geldi. 

Özyerli: Çocuklar kalemi, kağıdı tutmak için önce küreği, kazığı tuttular

Özyerli kampın yıkımına başlandığını öğrendiği gün çok kötü hissettiğini ve soluğu kampta aldığını belirtti. Orada çocukların kalemi, kağıdı tutmak için ilk önce küreği, kazığı tutmak zorunda kaldıklarını söyleyen Özyerli, kendisinin Diyarbakır’dan kardeşiyle geldiğini söyledi. Çocukların kamptaki dayanışmasından, dostluğundan bahseden Özyerli, bu günkü dayanışmayı eski döneme benzetti ve Nor Zartonk’a teşekkür etti. 

Kardeş Türküler

Gecede konuşmalar arasında Kardeş Türküler, Sayat Nova Korosu, Linda Köseoğlu ve Bartev Garyan, Vomank grubu, Ayşenur Kolivar ve Hikmet Akçiçek, Sibil Pektorosoğlu sahne aldı. 

Kategoriler

Toplum Okullar Gençler



Yazar Hakkında