Obama anlaşma imzaladı, Kabil'de bombalar patladı

ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra Afganistan’a giderek konuşma yaptı. '10 yıldır karanlık savaş bulutlarının gölgesinde' yaşandığına vurgu yapan Obama, Afganistan'dan çekilmeye hazır olduklarını belirtti. Başkent Kabil'de, patlamalar ve bir saldırı meydana geldi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Afganistan’da ‘başladıkları işi bitirme’ sözü verdi. Obama ile Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai arasında stratejik bir anlaşma imzalandı.

El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra Afganistan’a giden Obama, bir askeri üsten Amerikan halkına hitap etti. 

20-21 Mayıs’ta Chicago’da yapılacak NATO zirvesinde gelecek yıldan itibaren ülkede güvenlik alanında sorumluluğun Afgan güçlerine devredilmesi planlarının ele alınacağını söyleyen Obama, “Amerikalıları ulusal güvenliğimizin gerektirdiğinden bir gün bile fazla, risk altında tutmayacağım. Ama Afganistan’da başladığımız işi bitirmek, bu savaşa sorumlu bir şekilde son vermek zorundayız” dedi.

Barack Obama’nın konuşmasından birkaç saat sonra başkent Kabil’de şiddetli bir patlama meydana geldi. Polis yetkilileri iki militanın intihar saldırısı gerçekleştirdiğini bildirdi. 

Obama şöyle devam etti:

10 yıldır karanlık savaş bulutlarının gölgesinde

“Artık Amerika’yı yenileme zamanı. 10 yılı aşkın bir süre karanlık savaş bulutlarının gölgesinde yaşadık. Ama burada; Afganistan’da şafağın hemen öncesindeki karanlıkta ufukta yeni bir günün ışıklarını görebiliyoruz. Irak savaşı bitti. Risk altındaki askerlerin sayısı yarı yarıya azaldı. Şimdi daha fazlası evlerine dönüyor. El Kaide ile hesaplaşırken Afganistan’daki görevimizi bitirme konusunda net bir hedefimiz var.”

Afganistan’da 88 bin Amerikan askeri var. Bu askerlerden 23 bini bu yaza kadar ülkelerine dönecek. 2014 sonuna kadar da tüm ABD ve NATO askerlerinin Afganistan’ı terk etmesi planlanıyor.

Taliban’la müzakere

Amerikan Başkanı konuşmasında Taliban’la müzakereler yoluyla uzlaşmaya varılması olasılığından da söz etti ve militanların “El Kaide ile bağlarını kesmesi ve barış yolunu takip etmeleri halinde” uzlaşmanın mümkün olduğunu belirtti.

Obama bu konuşmadan önce Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile Afgan güçlerinin eğitimi, terörle mücadele operasyonlarına destek ve Afganistan hükümetinin yolsuzlukla savaş ve şeffaf yönetime ilişkin taahhütlerini kayda geçiren bir anlaşma imzaladı.

Başkent Kabil'de patlamalar

 

Sabah erken saatlerde Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in yabancı çalışanlarının kaldığı bir binaya düzenlenen saldırıda yoldan geçen 6 Afgan ile bir güvenlik görevlisi öldü.

Afganistan İçişleri Bakanlığı da yerel saatle 06.00'da başlayan saldırıda çoğu okul yolundaki çocuk olan 17 kişinin yaralandığını açıkladı.

Basın mensupları, saldırıdan sonra Kabil havalimanının hemen yakınındaki Green Village isimli binanın civarında iki patlama daha meydana geldiğini belirttiler.

Saldırıyla eşzamanlı olarak Kabil'in merkezinde bir patlama daha duyuldu.

Afganistan'daki NATO gücü (ISAF), başkent Kabil'de bugün AB ve BM çalışanlarının kaldığı yere yönelik saldırıya 'derhal ve etkin biçimde' cevap verildiğini ve 'tüm saldırganların öldürüldüğünü' açıkladı.

ISAF sözcüsü Alman General Carsten Jacobson, saldırıda Afgan sivillerin öldüğünü ve yaralıların arasında çocukların da bulunduğunu kaydetti. Jacobson, çok sayıda sivil görevlinin bulunduğu binaya yönelik saldırının küçük bir direnişçi grubu tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, ISAF'tan ölen ya da yaralanan olmadığını bildirdi. Jacobson, 'Fakat olayda sivil kayıplarımız var. Özellikle çocukların yaralandığını görmek üzüntü verici' dedi.

Saldırıyı devam ettiği sırada üstlendiği belirtilen Taliban militanlarının, 'yabancı bir askeri üssü' hedefledikleri bildirildi. Taliban sözcüsü Zebiyullah Mücahid, saldırının, Obama'nın ziyaretine tepki olarak dün gece planlandığını bildirdi.

El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin üzerinden tam bir yıl sonra Kabil'e altı saat süren sürpriz bir ziyarette bulunan Başkan Obama ile Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai stratejik bir anlaşma imzaladı.

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem