Holokost Müzesi'nden katliam için erken uyarı

Holokost Müzesi’nin yayınladığı yeni uygulama, hangi ülkelerin soykırım riski taşıdığını belirliyor. ‘Erken Uyarı Projesi’ adlı uygulamanın amacı kitlesel ölümler başlamadan uluslararası toplumu harekete geçirmek.

Önleyici strateji

Simon-Skjokt Soykırım Önleme Merkezi’nin ABD’deki Holokost Müzesi’nin gözetiminde hazırladığı ‘Erken Uyarı Projesi’ uygulamasının beta versiyonu yayınlandı. Proje ekibinin yaptığı açıklamada, “Kitlesel katliamlar nadir görülen yıkıcı suçlardır, ama aynı zamanda önlenebilirler. Geçmişte yapılan katliamlar incelenince çıkan sonuca baktığımızda, katliamlar henüz gerçekleşmeden işaretlerini alabiliyor olduğumuzu görüyoruz. Bu işaretler dikkate alınır ve onlara yönelik önleyici stratejiler geliştirilirse, pek çok hayatı kurtarabiliriz” deniyor.

Uygulamanın detaylarına earlywarningproject.com adresinden ulaşılabilir.

Riski ortaya çıkaracak

Uygulamanın amacı, politika yapıcılara bu işaretleri algılayabilecekleri bir erken uyarı sistemiyle yardım etmek. Sistem, Suriye, Sudan, Güney Sudan, Kuzey Kore, Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya, Nijerya ve Kongo gibi ülkelerde halihazırda sürmekte olan katliamları incelerken, henüz kitlesel katliamın başlamadığı ancak böyle bir riskin bulunduğu bölgelere de dikkat çekip bu konuda gündem yaratmaya çalışacak.

Tartışma platformu

Uygulamada öne çıkan iki bölüm, ‘İstatistiki Risk Değerlendirmesi’ ve ‘Uzman Görüşü Havuzu’… İlki, nüfusu 500 bini aşan bölgelerde kitlesel katliam riskini ortaya çıkarmak için çalışan istatistiki modellerden faydalanıyor. Risk ortaya çıkarılırken geçmişte yaşanan kitlesel katliamlar üzerine yapılan incelemeler ve bu katliamların neden ve sonuçlarına ilişkin farklı görüşler de değerlendirilerek, ortaya bir harita çıkarılıyor. Söz konusu haritaya ‘earlywarningproject.com’ sitesinden ulaşılabilir. İkinci bölüm, ‘Uzman Görüşü Havuzu’ ise sahada ve saha dışında çalışan birçok uzmanın görüşünden faydalanarak, detaylı bir analiz sunuyor.

Uygulamanın blog kısmındaysa bazı bölgelerde devam etmekte olan katliamlarla ilgili daha derinlemesine analizler paylaşılıyor. Forum kısmındaysa bu analizler üzerine tartışmaların sürdürülmesi planlanıyor.

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında