İmroz Rum Ortaokulu ve Lisesi'nin zili 51 yıl sonra çaldı

İmroz’da 1964 yılında kapatılan Rum Ortaokulu, lisenin de eklenmesiyle açıldı. 2013 yılında ilkokul yeniden açılsa da lise ve ortaokulda ders başı yapılamamıştı. Açılışta okulun eski ve yeni öğrencileri buluştu.

(GÖKÇEADA) Çanakkale, Gökçeada’ya (İmroz) bağlı Tepeköy’deki okullar için açılış töreni düzenlendi. Törene İmroz Metropoliti Kirillos Dragunis, İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas, okul müdürü İoakim Makis Kamburopulos, azınlık okullarının bağlı bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, CHP Çanakkale milletvekili Muharrem Erkek, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve ders başı yapacak olan öğrencilerin velileri katıldı.

İmroz’da ilk defa Rum Lisesi açılmış oldu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu tebrik mektubu gönderdi.

Açılış töreni İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Okul müdürü İoakim Makis Kamburopulos açılış konuşmasını Türkçe ve Rumca yaptı, "Matematik ve edebiyattan başka beraber yaşama kültürünü, farklılıklara saygıyı, çokkültürlülüğü, büyüklerimize saygıyı,  küçüklerimize sevgiyi, muhtaca yardımı, barışa sevgiyi öğretmek ve geliştirmek arzusundayız” dedi.

Vingas: Bir borcun iadesidir

Kamburopulos'un ardından İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas söz aldı.

Adadaki Rum toplumunun elli yıl sonra ortaokul ve liseye kavuşmasını kilometre taşı olarak tanımlayan Vingas şunları söyledi:

“Bu okul; İmrozluların mücadele ve samimiyetinin şahididir, Gökçeada toplumlarının eşit şartlarda yaşayabilmesinin bir ifadesi ve aynı zamanda eşit vatandaşlığında tescilidir, bir borcun iadesidir.”

“Gökçeada Rum toplumu  artık omuzlarında ki tarihi yükü ile değil, gönüllerindeki heyecan ve umutlarla geleceğini hayal edebilecek, coğrafi ve kültürel aidiyetini de risk hanesinden çıkarmış olacaktır.”

Açılış töreninde eski mezunlar da buluştu. Fotoğraf: twitter/@lakivingas

“Gençlerimize vazifemiz uygar bir dünya yaratmak”

“Geçmiş elli yılın en trajik ve en önemli olaylarından birisi köklerden, vatandan yani bu topraklardan kopmaktı. Uzun yıllardan beri verdiğimiz mücadelenin amacı, geçmişi gelecekle harmanlamak, geçmişin karanlığında kaybolmak yerine geleceğin ufkunda yol almaktır. Çünkü biliyoruz ki evrensel vatandaşlık kavramının yerleştiği ve çokkültürlülüğün korunduğu, kollandığı toplumlarda demokrasi sağlam temeller üzerine oturur.”

“Bunca acı ve meşakkatten nasiplenen bir nesil olarak gençlerimiz için üzerimize düşen vazife;  kardeşçe, huzurla yaşayabilecekleri uygar bir dünyayı yaratabilmektir. Sevgi ve umut dolu, farklı kültürlere saygı gösteren bilgi sahibi gençleri yetiştirebilmenin yolu da bu tip eğitim kurumlarımdan geçmektedir. Bu projenin asıl amacı da budur.”

Vingas, ilk, orta ve lise öğrenci sayısının ilk yıllarda az olacağını, fakat sosyal güvence, adada yaratılacak iş imkanları ve diğer fırsatlarla eğitim imkanının destekleneceğini belirtti.

5 okulda 710 öğrenci vardı

  • 1928 yılı verilerine göre İmroz’da 5 okulda toplam 730 öğrenci okumaktaydı. 1963-1964 öğretim yılında öğrenci sayısı 710’du. 
  • 2014- 2015 öğretim yılı verilerine göre, bugün Türkiye’deki Rum okullarında döneminde okuyan toplam öğrenci sayısı 235.
  • 1964’te İmroz nüfusunun yüzde 90’ı Rumlardan oluşuyordu.
  • Tepeköy Rum Ortaokul ve Lise binası, ilkokul olarak kullanılmak için, 1954 yılında imece usulü inşa edildi. Aynı zamanda Fatih Fener’de bulunan Ekümenik Patrikhane’nin de mimarı olan Aristidis Passadeos tarafından tasarlanan okul binası 1964’e kadar Rum İlkokulu olarak kullanıldı. 1964’te Rum okulu kapatıldı ve bina ilkokul olarak kullanılmaya devam edildi. Köyde öğrenci kalmayınca da okul kapandı.
  • Okulun restorasyonu da yapılışında olduğu gibi imece usülü yapıldı. Restorasyonu mimarlar Defne Sözbir ve Can Sözbir üstlendi. 
  • Okul için Yunanistan’dan dört branş öğretmeni geldi. Okulda toplam 7 öğretmen görev yapacak.
  • 2015-2016 eğitim öğretim yılında, ortaokul ve lisenin toplam 11 öğrencisi bulunuyor. 
  • 2013 yılında, Zeytinlik Köyü’nde açılan ilkokulsa 3 öğrencisiyle eğitime devam ediyor.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.