"1 Kasım'dan sonra Roboski için meclis araştırması talep edeceğiz"

HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü, Roboski katliamıyla ilgili Genelkurmay yazısı ve askeri görevlilerin ifadelerinin ortaya çıkması üzerine bir açıklama yayımladı. Encü, 1 Kasım’dan sonra meclis araştırması talep edeceklerini belirtti.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın Roboski katliamına ilişkin ulaştığı belgelerin yankıları devam ediyor. Roboski'de 34 sivilin hava bombardımanıyla öldürülmesine yol açan istihbarata ilişkin Genelkurmay'ın MİT'i suçlamasının ardından, dava dosyasına 'Tüm komutanların, grubun terörist olmadıklarına' dair verdikleri ifadeler de girmiş, bombardımanın, İHA Filo Komutanı, Sınır Tümen Komutanı, Jandarma Komanda Tugay Komutanı, 2. Ordu İstihbarat Komutanı dahil bütün vazifeli güvenlik birimlerin 'gruptakiler kaçakçı' uyarılarına rağmen yapıldığı ortaya çıkmıştı. 

HDP Şırnak milletvekili, Roboskili Ferhat Encü,  söz konusu haberler üzerine yazılı bir açıklama yayımladı. Roboski katliamının planlı ve ‘yukarıdan’  koordineli olduğunun gün geçtikçe kesinleştiğini söyleyen Encü, “1 Kasım’dan sonra meclis araştırması talep ederek dosyanın gizli kalan yönlerini açığa çıkarmak ve uluslar arası hukuk mercilerine taşıyarak davanın açığa çıkmasını sağlayacağımızın bilinmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Encü’nün açıklamasından öne çıkan ifadeler şöyle:

“Olayda görev yapan askerlerin de uyarmış olmasına rağmen böyle bir katliamın yapılmış olması ve olaydan sonra hem tutumu hem de söylemleri ile katliama sahip çıkan dönemin Başbakanı’nın hala herhangi bir bedel ödememiş olması Türkiye’de hem hukukun hem de siyasetin nasıl bir noktaya gelmiş olduğunun açık bir örneğidir.”

“Aileler için katilin kim olduğu belli”

“Roboski katliamı er ya da geç açığa kavuşacak ve sorumluluk sahibi olan herkes hukuk önünde hesap vereceklerdir. Roboski’li aileler için katilin kim/kimler olduğu bellidir. Bu aileler katliamdan bu yana adalet taleplerini en yüksek şekilde dile getiriyorlar. Katliamdan önce neler olup bittiğini öğrenen bu aileler için malumun ilamından başka bir şey değildir.” 

“HDP olarak bu katliamın sorumluları hesap verene kadar davanın takipçisi olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. 1 Kasım’dan sonra meclis araştırması talep ederek dosyanın gizli kalan yönlerini açığa çıkarmak ve uluslararası hukuk mercilerine taşıyarak davanın açığa çıkmasını sağlayacağımızın bilinmesini istiyoruz.”

“Roboski katliamını uygulayan zihniyetin Cizre’deki insanlara hayatı zindan eden, Beytüşşebap’ta evleri bombalamak suretiyle 3 insanı katledenlerden farklı kimseler değillerdir. “

Katliamın 45. ayında buluşma çağrısı 

Öte yandan Roboski için Adalet Girişimi, Roboski katliamının 45. ayında sorumluların yargılanması için bu akşam İzmir ve Ankara’da birer buluşma düzenliyor.

Ankara Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde, İzmir’de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde başlayacak buluşmanın saati 18.30 olarak duyuruldu.

 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında