YSK’nın ‘sandık’ kararı bekleniyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki bazı seçim bölgelerinde ‘güvenlik gerekçesiyle’ sandık kurulmaması taleplerini YSK’nın bugün ya da yarın karara bağlaması bekleniyor.

Cizre’de Cudi, Nur ve Sur mahallesinde sandık kurulmama kararı Cizre İlçe Seçim Kurulu Başkanı Eray Temizkan’ın imzasıyla verilmişti. Ardından Diyarbakır’a bağlı Silvan, Bitlis ve Hakkari merkez ve Yüksekova ilçesi, Şırnak’a bağlı Silopi, ve Batman’daki bazı mahallelerde sandık kurulmaması kararı çıktı. 

Sandık taşıma kararına muhalefetten tepkiler giderek büyüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Levent Gök, geçtiğimiz gün Meclis’te düzenlediği toplantıda sandıkların taşınmasının anayasaya aykırı olduğunu söyledi. "Hukuk ve anayasamızda yeri olan bir konu değildir" diyen Gök, "Terörün belini kırdık diyen, nutuk atan iktidar sözcülerinin cevaplaması gereken bir sorudur. Nasıl oluyor da hem terörün belini kırıyorsunuz hem de seçim sandık güvenliğini sağlayamıyorsunuz? Sandıkların taşınmasına CHP karşıdır. Zaten YSK'nın böyle bir yetkisi yoktur" ifadelerini kullandı.

Sandık ve ‘boykot’ tartışması

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen de bir gazeteye verdiği demeçte YSK'den sandıkların birleştirilmesi istemlerinin reddi yönünde bir karar beklediklerini söyledi. Açıklamaların ‘sandıklar taşınırsa seçimi boykot kararı alabiliriz’ şeklinde haber olması üzerine Bilgen dün akşam saatlerinde twitter’dan bir açıklama yaparak sözlerinin yanlış aktarıldığını savunmuştu. Bilgen, “HDP'yi seçim boykotuna zorlamak için sandık birleştirme provokasyonuna izin verilmemeli. ’Seçim boykotu tartışılır’ ifadesi bunu yansıtmıyor. HDP'yi sandık ve parlamento dışına itmenin her yolu araştırılıyor. Kapatma planı ters tepti şimdi sandık birleştirme operasyonu yoklanıyor. Boykotu değil bizi kapatma yada baraj altında bırakma hayalleri kuranlara en güçlü demokrasi dersini vermenin imkanlarını tartışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

7 Haziran’da kabul edilmemişti

7 Haziran genel seçimi öncesince de YSK’ya ‘güvenlik’ gerekçesiyle sandık birleştirmesi talepleri gelmiş, bu taleplerin hepsi YSK tarafından reddedilmişti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun, güvenlik gerekçesiyle sandıkların taşınması veya tek merkeze toplanması yönündeki talepleri, bugün ya da yarın karara bağlaması bekleniyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında