Tiyatro perdeleri açılıyor

Ekim ayıyla birlikte tiyatro sezonu da başlıyor. Bu yıl sahnelerde, hem kaçırılmaması gereken dünya klasikleri, hem de kent yaşamına, insan doğasına ve tabii ki aşka odaklanan güncel hikâyeler yer alıyor. Bağımsız tiyatroların programında uyarlamaların yanı sıra genç yazarların kaleminden çıkan yerli yapımlar da bulunuyor. Özel tiyatrolar, devlet tiyatroları ve şehir tiyatrolarının bu sezon için seçtikleri oyunlara göz atarak, öne çıkan yapımları derledik.

Brooklyn Köprüsü İstanbul Boğazı’nda

Genç yönetmen Hira Tekindor, Arthur Miller imzalı ‘Köprüden Görünüş’ adlı oyununun Türkçe uyarlamasını sahneye koyuyor. Sahne tasarımını Zerrin Tekindor’un yaptığı oyun, 1 Ekim’den itibaren, Kadıköy’ün en aktif tiyatro mekânlarından Oyun Atölyesi’nde. İlk kez 1955’te sahnelenen ‘Köprüden Görünüş’, kördüğüme dönen bir aşk hikâyesini konu alıyor. Miller’ın Eski Yunan tragedyalarından esinlenerek yazdığı metindeki başkarakter Eddie Carbone, yeğenine amansız bir aşkla bağlanır. Karısının İtalya’dan Amerika’ya göç eden kuzenlerinden biri de genç kıza âşık olunca, durum daha da karmaşıklaşır. Yazarın bahsettiği köprü ise, o dönemlerde New York’a göç eden İtalyanların, yakınlarındaki mahallelere yerleştiği Brooklyn Köprüsü.

Haluk Bilginer tarafından Türkçeleştirilen, Neil LaBute’un ‘In a Forest, Dark and Deep’ adlı oyunu, ‘Hansel ve Gretel’in Öteki Hikâyesi’ başlığıyla, Oyun Atöylesi’nde sahnelenmeye devam ediyor. Ormandaki ıssız bir evde yalnız kalan iki kardeş aracılığıyla insan doğasının dehlizlerine inen oyunun başkarakterleri, Grimm Kardeşler’in anlattığı Hansel ve Gretel masalındakinden farklı olarak, çocuklar değil yetişkinler. Dolayısıyla önlerine çıkan zorluklar ve mücadele yöntemleri, çocuklarınkinden farklı. Ayça Bingöl ve Salih Bademci’nin canlandırdığı abla ve kardeş birbiriyle didişirken, bir yandan da kendileriyle ve geçmişleriyle hesaplaşıyor.

Şarkılı türkülü sezon açılışı

Kumbaracı50’nin artık bir ev arkadaşı var. Kentsel dönüşümün yükselttiği kiralar yüzünden yerinden olan Yalınayak Müzikhol’e, ekonomik zorluklara rağmen ayakta kalmaya çalışan Kumbaracı Yokuşu’ndaki bu tiyatro mekânı kucak açmış. Buna karşılık, müzikhol çalışanları boş oturmuyor ve 1 Ekim’de performansa başlıyor. ‘Yalınayak Müzikhol’de, Sevgi Seli, Keyfe Keder, Hakkı Yendi, Tutku Su Sır, Bakiye Yetersiz, Can Hıraş, Hasbel Kader ve Yeter Artık adlı dansçı, çalgıcı ve şarkıcılar, Kıvanç Duyar’ın takdimiyle izleyici karşısına çıkıyor.

Kumbaracı50’nin yeni sezon programında, Yaman Ömer Erzurumlu’nun, işsiz kalmış beyaz yakalı çalışanları anlattığı ‘Sorunlu İnsan Kaynağı’ adlı oyunu da yer alıyor. Altıdan Sonra Tiyatro grubunun hazırladığı, 2005 yılında düzenlenen 5. Lions Tiyatro Ödülleri’nden Yılın En Başarılı Oyun Yazarı ve Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu ödülleriyle dönen komedi ‘O.B.E.B.’ (Ortak Bölenlerin En Büyüğü), burada sahnelenecek oyunlar arasında.

Kabuğunu kıramayanlar

Galata Perform, Kabuk.

GalataPerform, yeni sezonda izleyicilerini güncel bir aşk hikâyesiyle karşılıyor. ‘Kabuk’ adlı oyun, yazarlığa GalataPerform çatısı altında yürütülen atölye programı ‘Yeni Metin Yeni Tiyatro’yla adım atan Ayşıl Akşehirli’nin kaleminden çıktı. Yönetmenliğini Mine Çerçi’nin üstlendiği, ‘İz’den hatırladığımız Burak Safa Çalış ve televizyon yapımlarının tanınmış simalarından İpek Erdem sahneye koyduğu oyunda, âşık olmaktan, bağlanmaktan korkan insanların hikâyesi anlatılıyor. İlişkilerin getireceği külfetten, doğuracağı hayal kırıklıklarından kaçınan, etrafına kabuk örerek kendini korumaya çalışan iki genç insan, hem birbirlerine hem de yaşadıkları şehrin kargaşasına kapılmaktan korkuyorlar. Karakterlerin takıntılı hallerinin tek tek ortaya döküldüğü oyunda, medyanın yaydığı kusursuz güzellik algısına karşı eleştiriler yer alıyor.

Yaz yeniden başlıyor

DOT, sezona Kanyon’daki yeni mekânında giriyor. 2005 yılında kurulan ve sık sık adres değiştiren, hatta bu durumu ‘mobil hareketler’ adını verdiği bir strateji haline getiren DOT, bu sene Kanyon’daki kalıcı yerine taşındı. Burada ilk olarak, 22 Ekim’de geçen sezondan hatırladığımız ‘İki Kişilik Yaz’ gösterilecek. David Greig ve Gordon Mcintyre’ın yazdığı, Serkan Salihoğlu’nun yönettiği oyunun adında yaz mevsimine vurgu yapılsa da, olay yağmurlu bir günde geçiyor. 35 yaşına gelmiş, yani hayat yolunu yarılamış bir erkek ve bir kadın Edinburgh’da karşılaşır. Karısından yeni boşanmış olan adamla, bir boşanma avukatı olan kadının bir araya gelmesi tuhaf bir durum yaratır. Hayatlarından pek de memnun olmayan bu ikili, desteden çektikleri kartlarla şanslarını sonuna kadar denemeye hazırdır.

Dot, İki kişilik yaz

Dünya klasikleri, yerli yapımlar

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun programında, her zaman olduğu gibi bu sezon da, çok çeşitli zevklere hitap edecek oyunlar var. Dünya klasiklerini merak edenlerin de, Türkiye tiyatrosundan örnekler görmek isteyenlerin de aradıklarını burada bulmaları mümkün. Bu yıl sahnelenecek oyunlar arasında, Orhan Kemal’in yerleşik kadın ve erkek rollerini alt üst ettiği ‘Tersine Dünya’sı; 2013 yılında, başrolünde Leonardo DiCaprio’nun yer aldığı Hollywood yapımı bir filme uyarlanan, Scott Fitzgerald’ın ‘Muhteşem Gatsby’si; dünya genelinde ses getiren ve 2006’da filmi çekilen ‘Koku’ romanının yazarı Patrick Süskind’in ‘Kontrabas’ adlı oyunu; Sabahattin Eyüboğlu’nun çevirisiyle Kenan Işık yönetiminde sahnelenen, Molière’in ‘Cimri’si ve herkesin hayatında en az bir kez izlemesi gereken, Shakespeare’in ‘Hamlet’i bulunuyor.

‘Şehir’de ne var?

7 Ekim’de perdelerini açacak olan Şehir Tiyatroları’nın ilk oyunu, Ira Lewis’in yazdığı ‘Çin Kahvesi’. Orta yaş bunalımıyla boğuşan iki adamın hayatla hesaplaşmasının anlatıldığı oyunun ilk gösterimi, saat 15:00’te Reşat Nuri Sahnesi’nde yapılacak. Aynı günün akşamı, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde Maxim Gorki’nin ilk kez 112 yıl önce sahneye konan ‘Ayaktakımı Arasında’ adlı oyunu izleyiciyle buluşuyor. 8 Ekim Perşembe günü ise, Ümraniye Sahnesi’nde Yavuz Turgul’un ‘Şekerpare’si var. Galata’da geçen hikâyede, düzenbaz Komiser Ziver ve saf Bekçi Cumali’nin halleri yine izleyicileri güldürecek. Musahipzade Celal’in uzun süre kapalı gişe oynayan müzikal komedisi ‘İstanbul Efendisi’ de bu sezonun öne çıkan oyunları arasında. 

Kategoriler

Kültür Sanat Tiyatro


Yazar Hakkında