Bir kayıp ilanının hikâyesi

EZGİ BERK 

Üniversitede bir hocam, “Zamanı 24 saate böldük, o yüzden hiç vaktimiz yok” demişti. O zamanlar vaktim vardı, ama bir klasik olarak mezun olunca anladım. Sabah kalk, yüzünü yıka, gözlerini açmaya çalış, dişini fırçala, tek göz kapalı ağzına bir şeyler tıkıştır, evden çık, anahtarı unutma! Otobüse bin, otobüsten in vapura bin, ondan in metroya geç. Bilgisayarın başına otur, akşama kadar çalış. Akşam eve gel, çocuğu kreşten almayı unutma! Yemek hazırla, ye, çocuğun seninle konuşmak istesin ama senin konuşacak tek bir saniyen bile yok. İşte modern hayatın ya da şehir hayatının özeti!

Mor gergedanla arkadaşlık

Begüm’ün ailesi de hepimiz gibi, gündelik telaşların derdinden kızına vakit ayıramayanlardan. Ama bir gün çok ilginç bir şey oluyor. Begüm, her sabah olduğu gibi mutfakta oturmuş kreplerini yerken yanından kocaman, mor bir gergedan geçiyor! Begüm bu durumu önce bilgisayar başında çalışıp bir yandan da telefonla konuşan annesine anlatmaya çalışıyor; ama babaya postalanıyor. Sepetteki çamaşırlarla merdivenlerden inmeye çalışan babası da Begüm’ü dinlemeyince mor gergedanla ilgilenmek Begüm’e düşüyor. Birlikte parkta oyun oynuyorlar, mutfakta pizza yapıyorlar, şakalaşıyorlar. Ama gergedan ailesinden uzakta, Begüm’ü de kimse dinlemiyor diye dertleşmeyi de ihmal etmiyorlar.

Bir gün kahvaltıda masadaki kreplerin yok olduğunu gören Begüm’ün babası, mor gergedanı anlatan kızına inanmayıp kahkahalarla gülüyor, annesiyle bir olup. Bunun üzerine Begüm’ü hayvanat bahçesine götürmeye karar veriyorlar. Tam gergedanın kafesine geliyorlar ki bir de ne görsünler? Kayıp mor gergedan ilanı! Krep yemeyi çok sevdiğini de eklemeyi unutmamışlar!

Hemen soluğu evde alan aile üyeleri, önce hayvanat bahçesine götürmeyi düşünüyor mor gergedanı, ama onun ailesine gitmek istediğini anlayınca havaalanında vedalaşıyorlar Begüm’le… İşte Begüm’ü en çok şaşırtan şey de eve dönünce oluyor: Annesiyle babası onu dinliyor, sorular soruyorlar!

Aslında çok değil, günde yarım saat evdeki minikle sohbet etmek onlara ne kadar da iyi gelecek! Yalnızlık hissini dindiren, ilgi ve sevgi gördüğünü düşündüren sohbet etme arzusu karşılanan Begüm öyle keyifli görünüyor ki kitabın kapağını kapar kapamaz hemen kendi evimizdeki durumla ilgili bir vicdan muhasebesine girişiveriyoruz.

Resimlere dikkat!

‘Gergedanlar Krep Yemez’, Pearson Yayınları’ndan çıkan eğlenceli kitaplardan biri. Çizer Sara Ogilvie’nin kuru boyayla renkli karalamayı andıran resimleri hem çok estetik hem de evde denemelerle kendimiz de yapabilirmişiz hissi uyandırıyor.

Ne zaman zamansızlıktan yakınsak kütüphanede durup bize göz kırpacak ‘Gergedanlar Krep Yemez’. Her gün bir yerlere saklanmış bir yarım saat bulabilmek ümidiyle…

Gergedanlar Krep Yemez
Anna Kemp
Resimleyen: Sara Ogilvie
Pearson Yayınları
32 sayfa.