Ermenistan'a 'Eurovision' cezası

Avrupa Yayın Birliği (EBU) Ermenistan'a Azerbaycan'da bu ay yapılacak 'Eurovision' şarkı yarışmasına katılmadığı gerekçesiyle ceza verdi. Katılmama kararının alınabileceği belirlenmiş sürenin bitmesinden sonra çekilme kararının açıklanması, cezanın gerekçesi olarak belirtildi. Ermenistan devlet televizyonu çekilme kararını değerlendirirken sebep olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in nefret söylemi içeren sözlerini gösterilmişti.

Rus İTAR-TASS ajansında yer alan habere göre, EBU'nun medya sorumlusu Annika Niberg-Frankenhauser, kararın, kurumun televizyon komitesi ve raportör grubu tarafından yapılan incelemeler sonucu alındığını belirtti.    

Kararda, Ermenistan'ın yarışmaya katılmak için öngörülen tutarı, ayrıca para cezası olarak bu tutarın yüzde 50 oranında cezasını ödemesi öngörülüyor. Karara göre Ermenistan Devlet Televizyonu, yarışmanın final kısmını 'baştan sona ve kesintisiz' yayımlamak zorunda, aksi halde ülke 2013 yılında AYB tarafından yapılacak 'Eurovision' yarışmasından diskalifiye edilecek.      

'Eurovision' yarışma kuralları çerçevesinde katılımcı ülke belirli bir zaman içinde katılıp katılmayacağını bildirmesi gerektiğini ve bu sürenin bitmesinin ardından karar veremeyeceğini belirten Annika Niberg-Frankenhauser, Ermenistan'ın son tarih geçtikten sonra katılımdan vazgeçtiğini bildirdiğini kaydetti.

Çekilme sebebi Aliyev’in sözleri

Eurovision'dan çekilme kararı alan Ermenistan Devlet Televziyonu, çekilme kararının arkasındaki gerekçeyi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 28 Şubat'ta yaptığı 'baş düşmanımız tüm dünyadaki Ermeniler' ve 'Azerilerin bir numaralı düşmanı Ermenistan'dır' şeklindeki nefret söylemi içeren sözleri olarak göstermişti. Bu açıklamadan bir hafta öncesinde ise bir grup sanatçı Ermenistan devlet televizyonunun önünde bir protesto eylemi düzenlemiş ve Karabağ sınırında bir keskin nişancı kurşunuyla öldürülen Ermenistan askeri gerekçe gösterilerek Ermenistan’ın Eurovision’dan çekilmesi talep edilmişti. Daha sonra öldürülen askerin Ermenistan tarafından gelen kurşunla öldürüldüğü anlaşılmış fakat bunun üzerine Aliyev’in açıklamaları gelmişti.

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan

Etiketler

EBU