NATO'ya göre Rusya'nın hava sahası açıklaması inandırıcı değil

NATO, geçen Cumartesi bir Rusya savaş jetinin Türkiye hava sahasına girmesinin Rusya Savunma Bakanlığı tarafından ‘yanlışlıkla’ olduğu açıklamasını inandırıcı bulmadı.

Rusya’ya ait SU-30 savaş uçağı 3 Ekim’de Türkiye sınırını ihlal ederek Suriye’ye girmiş, bunun üzerine Ankara’da tepki gecikmemişti. Başbakan Davutoğlu daha önce Suriye sınırı için açıklanan çatışma kurallarının,(sınıra iki kilometreden daha yakın uçan hava araçlarının uyarılacağı), gerekirse ateş açılacağı kuralının Rusya için de geçerli olduğu mesajını verdi. 

Rusya Savunma Bakanlığı’ysa dün yaptığı açıklamada Rusya savaş jetinin Türk hava sahasına girdiğini doğruladı, ‘sadece birkaç saniye’ sürdüğünü belirttiği ihlalin, olumsuz hava şartları sebebiyle gerçekleştiğini ileri sürdü.

NATO ise Rusya’nın Türkiye’nin hava sahasına ‘yanlışlıkla’ girdiği açıklamasını kabul etmediklerini açıkladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ihlallerin iki kez gerçekleştiğinin ve ‘birkaç saniyeden’ daha fazla sürdüğünün altını çizdi.

“Bize göre bu bir ‘yanlışlık’ gibi gözükmüyor. Bu hava sahasının ciddi bir ihlali. Aslında hafta sonu boyunca iki kere ihlal oldu. Bu da bu olayın bir ‘yanlışlık’ olmadığı görüşünü güçlendiriyor.”

Gelişmeler üzerine dün akşam Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında bir güvenlik zirvesi düzenlendi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ysa, Moskova’nın Türkiye’den mevkidaşlarından oluşan bir heyeti kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya



Yazar Hakkında