Surp Agop’a 111 Milyon TL’lik tazminat

Surp Agop Hastanesi Vakfı’na ait olan Mecidiyeköy’deki Ermeni Katolik Mezarlığı’na ait bir bölümün usulsüz kamulaştırılması nedeniyle açılan davada, mahkeme kararını açıkladı. 11. Asliye Hukuk Mahkemesi, Surp Agop Hastanesi Vakfı’na ödenmeyen kamulaştırma bedeliyle ilgili olarak 111 milyon 850 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Mecidiyeköy’de şu anda üzerinde metro girişi, Mecidiyeköy Meydanı ve Dereboyu Caddesi’nin bir bölümünün bulunduğu alan, Şişli Ermeni Katolik mezarlığı arazisi sınırlarında yer alıyor. 1936 yılında devlete verilen beyannamede de yer alan arazi, kadastro sırasında, Belediye Kanunu uyarınca diğer tüm mezarlıklar gibi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredildi.  Tapuda sahibi Büyükşehir Belediyesi olmasına karşın Vakıf, mezarlığı fiilen kullanmaya devam etti. 

9 Mart 1971 yılında yapılan kamulaştırmayla, mezarlığın 4 bin 474 metrekarelik alanı kamulaştırıldı. Kamulaştırma bedeli, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tapuda sahibi olarak gözüken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ödendi.  

5737 sayılı Vakıflar Kanunun Geçici 11. Maddesinin çıkartılmasının ardından, Vakıf, arazinin iadesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Vakıflar Genel Meclisi de mezarlığın iadesine karar verdi. 20 Aralık 2012’de arazinin tapusu Surp Agop Hastanesi Vakfı adına tescil edildi.

Vakıf, mezarlığın kamulaştırılan ve bedeli kendilerine ödenmeyen kısmının kendilerine ödenmesi için İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtı. Açılan davada, mahkeme keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırdı. Bilirkişi mahkemeye, dava konusu olan arazinin metrekaresinin 25 bin TL’den hesaplanması gerektiğini ve toplam tazminatın 111 milyon 850 bin TL olması gerektiği yönünde rapor verdi. Bilirkişi raporu doğrultusunda karar veren mahkeme, İBB’nin, Surp Agop Hastanesi Vakfı’na 2 yıllık faiziyle beraber 111 milyon 850 bin TL tazminat ödemesine karar verdi. Yargıtay’ın kararı onaması halinde İBB, söz konusu tazminatı vakfa ödeyecek. 

Agos’a açıklama yapan Surp Agop Hastanesi Vakfı, iki yıl önce açtıkları dava sonrasında hukuki sürecin başladığını ve Yargıtay’ın da onaylamasıyla birlikte bu sürecin tamamlanmasının beklendiği belirtildi.

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.