Dink ailesine itirafta bulunan Astsubay 'iftira'dan yargılanacak

Hrant Dink’in ailesinin avukatını arayarak, komutanı Kurmay Albay Ferhat Özsoy’un, Dink’in eşi ve çocuklarını öldürmesi karşılığında kendisine para teklif ettiğini öne süren Astsubay Murat Şahan hakkında “İftira” suçundan askeri mahkemede dava açıldı.

Mahkeme, Şahan’ın “adi maluliyet” sebebiyle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilişkisinin kesildiğini belirterek, dava dosyasını sivil mahkemeye gönderdi. Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca tuğgeneralliğe terfi eden Özsoy hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yürütülen soruşturma, 27 Nisan 2010’da takipsizlikle sonuçlanmıştı. Kararda, Şahan’ın “Depresif bozukluk” tanısıyla tedavi olduğu, hakkında TSK’da görev yapamaz kararı verildiği ifade edildi. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yazısında Tuğgeneral Özsoy ile ilgili Ergenekon soruşturmasında elde edilen arşiv sorgulamalarında veriye ulaşılamadığı vurgulanarak, iddia edilen eylemlerle ilgili Şahan’ı azmettirdiği yönünde soyut ifadeden başka delil elde edilemediği anlatıldı.

“ Hrant Dink’in ölmesi yetmez”

2008’de Ergenekon iddianamesine giren bir belgede Hrant Dink’in eşi ve kızının öldürülmek istendiği iddia ediliyordu.  Astsubay Murat Şahan’ın ifadesi  Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin'e ulaşmak için geldiği İstanbul'da polislerce gözaltına alınması ve Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta'ya ifade vermesi sayesinde,  Ergenekon dava dosyasının ekler bölümüne girmişti.  İfadenin Ergenekon dosyasına girme nedeni ise, Astsubay'a Dink'in eşi ve kızını öldürmek isteyen üstünün 'Veli Küçük'ü tanıyor musun?' sorusu oldu.

İstanbul Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı'na savcı Hikmet Usta'ya 24 Mayıs 2008'de ifade veren Astsubay, 70 bin YTL borcu olduğunu bilen ve bu yüzden sıkıntı içinde olduğundan da haberdar olan Kurmay Albay Ferhat Özsoy'un kendisine Hrant Dink'in eşi ve kızını öldürmesi karşılığında 300 bin YTL teklif ettiğini ileri sürmüştü. Astsubay, üstünün kendisine 'Veli Küçük'ü tanıyor musun? Hrant Dink'in ölmesi yetmedi. Eşinin ve kızının da ölmesi gerekiyor. Seni borçlarından kurtaracağım' diye konuştuğunu iddia etmişti.