Başkanlık yarışında ısınma turları

ABD Başkanlık seçimlerine bir yıl kadar bir süre kaldı. Elbette, öncesinde, iki ana partinin adaylarını belirleyeceği uzun bir ön seçim süreci yaşanacak.

Sürece ilgi çok yoğun. Bunun ana sebepleri arasında, tartışmasız olarak, tanınmış emlak kralı Donald Trump’ın aday adayı olması ve halkın genel olarak tüm geleneksel politikacılara duyduğu güvensizlik var. 

Trump ve Clinton 

Donald Trump, muhafazakâr olarak bilinen Cumhuriyetçi Parti’den aday ve 17 kişilik aday listesinde her zaman önde. Onun yüzde 30’lara kadar çıkan destek oranına biraz olsun yaklaşanlar, her ay değişiyor. Demokrat Parti’de ise, Hillary Clinton’ın taç giyme töreni, daha sol kanattan gelen, açıkça “Ben sosyalistim” diyen, 74 yaşında olmasına rağmen gençlerden çok büyük ilgi ve destek gören Vermont Senatörü Bernie Sanders tarafından geciktirilmiş durumda. Aday seçimlerinde geleneksel olarak, yönlendirici nitelikteki ilk iki seçimin yapıldığı Iowa ve New Hampshire eyaletlerindeki son anketlere göre, Sanders önde. Kaygılanan parti yöneticileri ve ılımlı kanat, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı seçime girmesi için ikna etme çabasında. Biden’ın, önümüzdeki hafta yapılacak olan ilk televizyon tartışmasından önce kararını vermesi bekleniyor.

Ermenilerin tercihi

Ermeni toplumunun kimi destekleyeceğine karar vermesi ise çok zor. Önceki seçimlerden önce verilen vaatlerin yerine getirilmemesi, hayal kırıklığı yarattı. Genç aday Obama’nın, görüntülü kaydı da bulunan, “Soykırımı tanıyacağım” vaadini yerine getirmemesi, “Bundan sonra artık kimseye inanmayız” şeklinde bir görüşü yaygınlaştırdı. Hillary Clinton da, adayken farklı, Dışişleri Bakanı’yken farklı davrandı. Ayrıca, şu anda yaşadığı e-posta skandalları ve soruşturmalarıyla alakalı olarak, Ermeni sorununa ilişkin utandırıcı yazışmalar ortaya çıkıyor; yeni başlayan bu süreç, daha da kötüye gidecek gibi görünüyor. Fakat şu anda diğer adaylardan hiçbiri, Ermenilerin önem verdiği meseleler, soykırımın tanımı, adalet, tazminat ve Ermenistan’a destek konusunda kendilerini diğerlerinden ayrıştırmış durumda değil. Rubio ve Teksas Senatörü Cruz, 24 Nisan’da soykırımı tanıyan ifadeler kullanmışlardı; fakat “Başkan olunca da aynısını söyleyeceğiz gibi,” Obama’nınkine benzer açıklamalarda bulunmadılar. Ermeni toplumu, Katcho Achadjian’in milletvekilliği adaylığını destekliyor. Ilımlı bir Cumhuriyetçi olan ve kazanma şansı yüksek görünen Achadjian’ın Kongre’de yer alması, iyi olacak. Başkan adaylığı konusunda desteğin kime gideceği ise şu anda belli değil. Eninde sonunda Ermeni lobisi, kurumsal olarak Hillary Clinton’ı –‘kötü seçenekler arasında en iyisi’ yaklaşımıyla–desteklese bile, bunun genelde Ermeni seçmenler tarafından benimseneceği şüpheli. Bizi tarihî bir dönemin ve sürprizlerle dolu bir yılın beklediği konusunda ise şüphe yok.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında