Almanya ile mülteci pazarlığında soykırım maddesi

Alman Spiegel dergisi, Almanya Federal Meclisi'nin hazırladığı Ermeni Soykırımı Tasarısı'nın görüşülmesinin şimdilik ertelendiğini ileri sürdü. Mülteci gelişini durdurması karşılığında Erdoğan'ın Brüksel'den 3 milyar € yardım, vize zaruriyetinde kolaylık, Türkiye'nin güvenli ülke ilan edilmesi ve AB liderler zirvesine davet şartlarını koştuğu ileri sürülmüştü.

Der Spiegel'in 4.8.2014 tarihli sayısı

Alman Spiegel dergisi, Almanya Federal Meclisi'nin hazırladığı Ermeni Soykırımı Tasarısı'nın görüşülmesinin şimdilik ertelendiğini ileri sürdü. Dergi, Türkiye ile mülteci pazarlığı sürerken, Ankara'nın konuyla ilgili hassasiyeti nedeni ile Nisan ayında Federal Meclis'te prensip olarak üzerinde uzlaşılan, ancak iki kez daha ele alınarak nihai hale kavuşturulması öngörülen tasarının, şimdilik bekletildiğini yazıyor. Bu konuda, hükümet ortağı partilerin Ankara'yı provoke etmemek için açıklama yapmaktan da kaçındığı tahmin ediliyor.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir

Özdemir hala umutlu

Konuyla ilgili Süddeutsche gazetesine demeç veren Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, umudunu yitirmediğini, henüz Ermeni Soykırımı'nın 100'üncü yılının da bitmediğini ve Federal Meclis'in tasarıyı yakın zamanda görüşmesini temenni ettiğini belirtti. Özdemir, bütün bir Hıristiyan halkın yok edilmesinin hedeflendiği soykırım konusunda, özellikle adında 'Hıristiyan' geçen hükümet ortağı Hıristiyan Birlik Partileri'nin tavrını merak ettiğini de vurguladı. Yeşiller Partisi Eş Başkanı, 100'üncü anma yılı bitmeden soykırıma soykırım demenin, soykırıma uğrayanların torunlarına bir borç olduğunun da altını çizdi. Özdemir, soykırımda Almanya'nın suç ortaklığını da unutmamak gerektiğini sözlerine ilave etti.

1 milyon mülteci

AB, kısa sürede gelen yüz binlerce mültecinin ihtiyaçları ile başa çıkmaya çalışıyor. Mültecilerin büyük bir kısmını kabul eden ülkelerden Almanya'ya bu yıl sonuna kadar 1 milyon mültecinin gelmesini bekleniyor. Gelenlerin yüzde 60'ının erkek olması ve iltica işlemleri bittikten sonra ailelerinin de gelmesi ile mülteci sayısının artacağı düşünülüyor.

Mültecilerin barınmasından temel ihtiyaçlarına, sağlık, dil öğrenme, eğitim ve istihdamı ile savaştan gelenlere travma danışmanlığı temelinde entegrasyon planı yapan Almanya'nın, sadece eylül ayında 200 binden fazla mülteci gelmesi üzerine sorunla başa çıkmakta zorlandığı görülmüştü. Mülteciler konusunda sınırlamaya karşı çıkan Başbakan Merkel kendi partisi içinde de sert eleştirilere maruz kalıyor. Bu nedenle Berlin, mültecilerin AB ülkelerinin ekonomik ve toplumsal yapısına göre dağıtılması için bastırıyor.

Prensipte anlaşıldı

Bu amaçla dünkü sonbahar zirvesini AB devlet ve hükümet başkanları mülteciler konusuna ayırdı. Dünkü zirvede Türkiye ile de mülteciler konusunda prensipte anlaşıldığı duyuruldu. Ankara'nın plana henüz onay vermediği, Merkel'in Pazar günü yapacağı kısa ziyareti beklediği bildiriliyor.

Mülteci gelişini durdurması karşılığında Erdoğan'ın Brüksel'den 3 milyar € yardım, vize zaruriyetinde kolaylık, Türkiye'nin güvenli ülke ilan edilmesi ve AB liderler zirvesine davet şartlarını koştuğu ileri sürülmüştü.

 

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında