AKP adayı Eker’den vakıf başkanlarına: Destek verin reformları yapalım

AK Parti İstanbul 3. Bölge 1. sıra milletvekili adayı eski bakan Mehdi Eker, 12 Ekim Pazartesi akşamı Türkiye Ermenileri Patrikliği’ni ziyaret etti. Ziyarette Eker’e, AKP İstanbul 2. Bölge 14. sıra milletvekili adayı Markar Esayan eşlik ederken, çok sayıda vakıf yönetim kurulu başkanı da Patrikhane’de hazır bulundu.

Yaklaşık bir saatlik gecikmenin ardından başlayan ziyarette, ilk olarak, Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan bir konuşma yaptı. Eker’e ziyaretinden dolayı cemaat adına teşekkürlerini ifade eden Ateşyan, Ankara’daki terör saldırısından dolayı üzüntülerini belirtti ve olayın Türkiye’deki birlik ve beraberlik ortamına yapılan bir saldırı olduğunu söyledi. 

‘Ermeniler hedefte’

7 Haziran’dan sonra tırmanan süreçte Ermenilerin de hedef tahtası haline getirildiğini söyleyen Ateşyan, terörist gruplara mensup kişilerin Ermeni olduğunun iddia edildiğini, Türkiye Ermenilerinin bu yaklaşımdan rahatsız olduğunu belirtti. Ateşyan, Ermeni toplumunun bu topraklarda beş bin yıldır var olduğunu vurgulayarak, “Bu ülkede Türk ve Ermeni toplumları kadar kaynaşmış iki toplum yoktur. Üzülerek söylüyorum ki, Cumhuriyet’le birlikte bu birliktelik bozulmuş. Türkiye Ermeni toplumunun bir sürü mülkü elinden alındı. Fakat ne mutlu bize ki, 2000’li yılların başında AK Parti iktidara geldi ve azınlıklara mülklerinin bir kısmının geri verdi” dedi. Patriklik dışında hiçbir kurum ve kuruluşun Ermeni toplumu adına yaptığı açıklamalara aldırış edilmemesi gerektiğini söyleyen Ateşyan, cemaat adına konuşma yetkisinin sadece Patrikhane’ye ait olduğunu belirtti.

Vergi sorunu

Türkiye Ermenilerinin hâlâ çeşitli sıkıntıları olduğunu kaydeden Ateşyan, devlet kurumlarının, Ermeni toplumunun huzurunu sağlamak için, elindeki tüm imkânları kullanması gerektiğini belirtti: “Eğer bir ülkede azınlıksanız, belirli sıkıntılarınız olur. AK Parti hükümeti ile biraz olsun rahatladık ama bu demek değildir ki bu hükümet bütün sıkıntılarımızı gidermiştir. Zaten tamamını ortadan kaldırmak mümkün değil. Ama benim huzurum için elinizde olan bütün olanakları kullanmanız gerekir. Ben mutluysam, hükümetim mutludur. Benim üzüntümün, sizin üzüntünüz olması gerekir.”

Ateşyan, son dönemde Ermeni okullarının yaşadığı vergi sorununa da değindi: “Son dönemde bazı haklarımız yeniden elimizden alınmaya başlandı. Cemaate mensup öğrencilerin okuduğu okullarımızı özel okul statüsüne almak ve gelir vergisine tâbi tutmak istiyorlar. Vakıflarımız, cemaatin verdiği yardımla ayakta kalıyor. Hayırseverleri dışarı çıkarırsak birçok kurumumuz zarara düşer. Lozan’a göre, benim bütün vakıflarıma devletin destek vermesi lazım. Biz zaten bunları görmedik, ama en azından, kendi yağımızda kavrulurken başımıza yeni bir vergi sistemi veya sıkıntı yaratacak bazı kurallar çıkmasını arzulamıyoruz.”

‘AK Parti gelirse reform yapacak’

Diyarbakır doğumlu olan Tarım ve Hayvancılık eski bakanı Mehdi Eker ise konuşmasında Diyarbakır’da Süryaniler ve Ermenilerle kardeşçe yaşadıklarını dile getirdi: “Biz birlikte binlerce sene birlikte yaşadık. Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de patrikhane kurması da bu tasavvurun ürünüdür. Biz Diyarbakır’da aynı dine mensup olmayanlar, kendi aramızda yeni bir akrabalık formu geliştirmiş, ona ‘kirvelik’ demiştik. Diyarbakır’ın dar sokakları ve evlerin kapıları aynıdır; hangisinin Kürt veya Türk’e ait olduğunu anlayamazsınız. Bütün evlerin kapıları mütevazıydı. İçeri girmeden, kimin varlıklı, kimin varlıksız olduğunu anlayamazdınız.”

Mehdi Eker, yeni anayasanın gerekliliğine de dikkat çekti: “Bir bütün olmalıyız. Reform yapmalıyız. Sürekli düşmanlık besleyen ve kandan beslenen bir zihniyet var. Bu âdeta bir salgın hastalık gibi. Terörün tuzağına düşmeden, birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Barış içinde yaşayacaksak yeni bir anayasa yapmamız şarttır” dedi.

Ermeni toplumundan da destek isteyen Eker, Ateşyan’ın değindiği tüm sorunların, AK Parti’nin iktidara gelmesiyle hayata geçirilecek reformlarla çözüleceğini sözlerine ekledi.

Kategoriler

Toplum Vakıflar Kilise



Yazar Hakkında