Irkçı saldırıya uğrayan Reker, artık Köln Belediye Başkanı

Almanya'nın Köln kentinde mültecilere verdiği destekle tanınan ve Neonazi bir saldırgan tarafından bıçakla ağır yaralan belediye başkan adayı Henriette Reker, seçimi kazandı.

17 Ekim Cumartesi, miting standında bir saldırgan tarafından bıçakla boğazı kesilen Reker ağır yaralanmıştı. Halen yapay komadan olan Reker, tedavisi devam ederken gerçekleşen seçimde, oyların  %52'sini alarak Köln'ün ilk kadın belediye başkanı oldu. 

Reker’in afişlerine “her zamankinden çok ona oy vermemiz lazım” mesajları bırakıldı.

52 yaşındaki aday Henriette Reker sığınmacılara verdiği destekle tanınıyor. Çok sayıda göçmenin yaşadığı Köln kentinde, Hristiyan Demokrat Parti  ve Yeşiller Partisi başta olmak üzere çok sayıda parti ve sivil toplum kuruluşu tarafından desteklenen ve seçilmesine kesin gözüyle bakılan bağımsız aday Reker, eyalete gelen göçmenlerin entegrasyonuna dair çalışmalarıyla biliniyor. 

Son seçim çalışmasını yaptığı sırada saldırıya uğrayan Reker, saldırıdan bir gün önce de İslam Toplumu Milli Görüş Cami'sini cuma namazında ziyaret etmiş, Köln'de yaşayan yabancı uyruklu seçmenin bir numaralı adayı olmayı başarmıştı.

Angela Merkel'in sığınmacılar konusunda 'açık kapı' politika izleme kararını açıklamasının ardından Merkel'e karşı eylemler başlamıştı

Rekel’in dışında, biri ağır dört kişiyi daha yaralayıp polise teslim olan ve saldırıyı ırkçı saiklerlerle, bilinçli yaptığını söyleyen Frank S. (44) gözaltına alındı. 

İnternette yabancı düşmanı yazılar yazan Frank S.'nin geçmişte Özgürlükçü Alman İşçi Partisi (FAP) içinde aktif olduğu edinilen bilgiler arasında. Polise ifadesinde sığınmacı politikasını eleştiren Frank S.’nin akıl sağlığının yerinde olduğuna, yargılanması önünde engel bulunmadığına hükmedilmesi bekleniyor.

 

 

 

 

 

  

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında