Ermenistan’da iktidar yerini sağlamlaştırdı

Ermenistan’da dün yapılan parlamento seçimlerinin henüz resmi olmayan sonuçlarına göre, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti oylarını arttırarak iktidarını pekiştirirken, Müreffeh Ermenistan Partisi oylarını ikiye katladı ve büyük bir sürprize imza attı. Ter-Petrosyan’ın siyasi bloku EUK’nın güçlükle barajı aşabildiği seçimlerde, diğer partiler ise hayal kırıklığına uğradı.

Ermenistan’da dün yapılan V. Dönem Parlamento seçimleri için oy verme işlemleri yerel saat ile 20:00’de sona erdi.

Karma seçim sistemiyle gerçekleştirilen Ermenistan parlamento seçimlerinde 90 milletvekili Nispi Temsil Seçim Sistemiyle, 41 milletvekili ise Çoğunluk Seçim Sistemiyle seçiliyor. Parlamentoya girebilmek için partilerin % 5, siyasi bloklarınsa % 7’lik seçim barajını aşması gerekiyor.

Seçimlere Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi, Müreffeh Ermenistan, Hukuk Ülkesi, Miras, Ermenistan Komünist, Ermeni Devrimci Federasyonu-Daşnaksutyun, Ermenistan Demokrat, Birleşik Ermeniler olmak üzere 8 parti ve seçimlere siyasi blok olarak katılan Ermeni Ulusal Kongresi'nin de bulunduğu toplam 9 siyasi güç yarıştı.

Merkez Seçim Kurulu başkanı Tigran Mukuçyan seçimlere yaklaşık bir buçuk milyon seçmenin katıldığını, veriler ışığında oy kullanma oranının % 62.26 olduğunu açıkladı.

Merkez Seçim Kurulu’nun gece yarısından itibaren açılan sandıklar ışığında Yerevan yerel saati ile 10.30'da açıkladığı partilerin oy oranları şöyleydi;

Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi % 44,05

Müreffeh Ermenistan Partisi %30,29

Ermeni Ulusal Kongresi %7,07

Ermeni Devrimci Federasyonu –Taşnaktsutyun  %5,48

Miras Partisi  %5,78

Yasalar Ülkesi Partisi  %5,48

Ermenistan Komünist Partisi  %1,07

Ermenistan Demokrat Partisi  %0,36

Birleşik Ermeniler Partisi %0,21


Seçimlerin sürprizi Müreffeh Ermenistan

Bu sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın iktidardaki Ermenistan Cumhuriyetçi partisi, oylarını geçen seçimlere göre  % 10 arttırarak iktidarını pekiştirdi. İktidar olmanın avantajını etkin bir şekilde kullanan Cumhuriyetçi Parti ile bir dönem koalisyon ortağı olan Müreffeh Ermenistan Partisi ise seçimin sürprizi olarak öne çıktı. Son dönemde eski dışişleri bakanı Vartan Oskanyan’ın da partiye katılmasıyla güçlenen ve muhalif çıkışlar da yapan Gakik Dzarukyan yönetimindeki Müreffeh Ermenistan, 2007 seçimlerindeki % 15’lik oy oranını ikiye katlayarak büyük bir sıçrama yaptı. Taşnaksutyun, Miras ve Yasalar Ülkesi partileri seçimlerde kan kaybederken, Levon Ter-Petrosyan önderliğindeki Ermeni Ulusal Kongresi, %7’lik oy oranıyla siyasi bir blok olarak katıldığı seçimlerde meclise girme barajını güçlükle aşabildi. 

Kategoriler

Güncel Ermenistan

Etiketler

Genel Seçimler