Ragıp Zarakolu'na soruşturma

Yayıncı, gazeteci ve insan hakları aktivisti Ragıp Zarakolu hakkında soruşturma açıldı.

2010 yılında Roj TV’de kendisiyle yapılan bir mülakat gerekçesiyle açılan soruşturmada Zarakolu, ‘terör örgütüne üyelik’le suçlanıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılında açıldığı belirtilen dosya, Savcı Ramazan Dinç tarafından düzenlenen 2015/9942 sayı ile, “Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Dosyası” adı altında yeni bir soruşturma dosyasına dönüştürüldü.

Ankara Savcılığının talimatı üzerine Ragıp Zarakolu’nun ifadesi geçtiğimiz günlerde İstanbul’da alındı.

Dosyada dokuz gazeteci daha aynı suçlama ile yüz yüze.

Ragıp Zarakolu’nun sahibi olduğu Belge Yayınları’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, Zarakolu’na sunulan dosyada, kendisinin yaptığı iddia edilen konuşmanın ne bilgisi ne de kaydı bulunmadığı, yine de kendisine ‘terör örgütü’ suçlaması yöneltildiği belirtiliyor.

Belge Yayınları, açıklamada, söz konusu soruşturmanın nedeniyle ilgili şöyle bir iddiada bulunuyor:  Ermeni Soykırımının 100. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen 22-23 Nisan tarihlerinde Erivan’da düzenlenen Global Forum’un konuşmacılarından biri olan ve 90’lı yıllardan beri soykırım inkarcılığına mücadele veren, yayınevimiz Belge Uluslararası Yayıncılığın  rahmetli Ayşe Nur Zarakolu ile birlikte kurucusu olan Ragıp Zarakolu hakkında, Erivan’da yaptığı konuşmadan sonra, sümen altında “uyuyan dosyalardan biri gündeme getirildi."

İlk değil

Zarakolu, 2011 Ekim ayında terör örgütüne yardım suçlaması ile tutuklanmış ve 5 ay hapiste tutulduktan sonra mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Tutuklamanın gerekçesi, BDP Partisi’nin Siyaset Aakademisi açılışında konuşma yapmış olmaktı. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında