İktidar’ın verdiğini bürokrasi engelliyor

Kayseri, Kozan, Adana, Mersin ve Antakya’da Ermeni kültür ve tarihinin izlerini bulmak hem de Türkiye’yi tanımak amacıyla yola çıkan bir grup Fransız Ermenisinin son durağı İstanbul’daki Patrikhane oldu. Burada Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’la buluşan grup Ateşyan’dan Türkiye Ermenilerinin durumu hakkında bilgi alırken Ateşyan ilginç yorumlarda bulundu.

Ağırlıklı olarak Güney Fransa’da yaşayan Ermenilerden oluşan grubu kabul eden Türkiye Ermeni Patrikhanesi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Patrikhaneye ve Türkiye’deki Ermeni cemaatine ilişkin bilgiler verdi. Fransız Ermenilerinin en çok merak ettiği konuların başında cemaatin özgürce ibadet edip edemediği vardı. Patrikhanenin devletten maddi yardım almadığını öğrenen gruptan, Türk vatandaşlarının bağışlarının kabul edilip edilemeyeceğine yönelik bir soru gelince, Patrik Vekili Ateşyan’ın yanıtı imalı oldu. Ateşyan, ‘zorda olmam bizimkilerin ayıbı’ sözleriyle diasporaya sitem gönderdi. Hürriyet’te yer alan habere göre Ateşyan, Nice’teki Ermeni kilisesinin Türkiye Patrikliği’ne bağlanıp bağlanamayacağına ilişkin soruyu ise diplomatik bir şekilde geçiştirdi. Bu özel buluşmada Ateşyan’ın verdiği mesajların ana başlıkları şöyle oldu:

'Zorda olmam bizimkilerin ayıbı'

- Patrikhane tüzel kişilik olmadığı için emlak edinemiyoruz. Cenaze, düğün ve vaftizlerde yapılan bağışlar ile ayakta durmaya gayret gösteriyoruz. Onlar da yeterli olmadığı için personel alamıyorum. Bağış konusuna gelince, bağış yapmak isteyen herkesin hediyesi kabuldür, bunun din, ırk veya mezheple ilişkisi yoktur. Ancak yurtiçi ve yurtdışındaki birçok kurumlarımızın maddi durumu çok iyi iken Patrikhaneye desteklerini esirgemelerinden dolayı benim burada  kendi cemaatimden dışarı başkalarından maddi yardım istemem hiç doğru olmaz. Zorda olmam da bizimkilerin ayıbı.

'Kimi kiliselerde ayin hafta içi'

- Kiliselerimiz açık. İbadet yönünden bir sıkıntımız yok. Toplam 23 tane din adamımız var. İkisi hasta, ikisi de artık evden çıkamayacak kadar yaşlı. İstanbul’daki 38 kiliseyi 19 din adamıyla idare etmeye çalışıyoruz. Bu yüzden de bazı Pazar ayini yapılamayan kiliselerde hafta içi bir gün ayin yapılarak oradaki cemaatin dini ihtiyacı karşılanmaktadır.

'Okullara devlet yardımı talebi'

- Okullarımız da açık. Ermeni okullarında çocuklar Ermeniceyi de Hıristiyan dinini de öğrenebiliyor. Ermeni tarihi hariç. Ancak maalesef okullara devlet yardımı gelmiyor. Bu konuda gereken mercilerle görüşülmüş ve gereken yasal düzenlemeler sonrası bizim okullara da maddi yardım yapılacağına inanıyoruz. Ruhban okulumuz açık ama lise olarak faaliyet göstermektedir. Şu anda ruhban olmaya hazır 4 adayımız var. İkisini Kudüs’e, ikisini de Beyrut’a göndereceğiz. 4-5 kişi için bir okul beslenmez.

'En büyük sıkıntımız emlaklar'

- En büyük sıkıntımız Cumhuriyet döneminde elimizden alınan emlaklar. Çok şükür bugünkü hükümet bunları geri vermeye söz verdi. Zaten nerdeyse yüz tanesine yakın iade edildi bile. Ama iadesini beklediğimiz henüz çok emlaklarımız var. Türkiye’de sorun şu; iktidar emrediyor, bürokrasi engel oluyor. Ak Parti bazıları tarafından dinci parti olarak görülüyor olsa da, her topluma, inanca ve azınlık statüsüne tabi olan bizlere saygılılar ve huzurlu yaşamaları için haklarını korumaya gayret göstermektedirler.

 

(Hürriyet)