Demirtaş: Bize değil kendinize güvenin

HDP Eş Genel Başkanı, Agos'un özel 'periscope' yayınında, Yetvart Danzikyan'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi toplumlarının temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından, Agos Gazetesi genel yayın yönetmeni Yetvart Danzikyan’ın sorularını cevapladı. 

Agos’un ‘periscope’ hesabından canlı yayınlanan söyleşide Demirtaş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  

İpek Koza medya grubuna ait Bugün TV ve Kanaltürk yayının sabah saatlerinde karartılması hakkında konuşan Demirtaş, ‘zorbalıkla mala mülke el konuluyor, AKP’nin yaptıklarına bakınca şaşırtıcı değil’ dedi, dayanışma amacıyla medya binasının önüne gideceğini belirtti.  

HDP’ye uygulanan medya ambargosunu da değerlendiren Demirtaş, kendilerine 7 Haziran öncesi de medya ambargosu uygulandığını, parti vekillerinin programlara çağırılmaması nedeniyle kendisine yapılan program tekliflerini de kabul etmediğini söyledi.  

“Demek ki Beyaz Toroslar olduğu yerde duruyor”

Danzikyan’ın “devlet Ankara Katliamı’nın neresinde?’ sorusuna Demirtaş şu cevabı verdi: “Devlet katildir dediğimde hepsinin zoruna gitti. Fakat özellikle gazetecilerin çabasıyla bazı şeyler ortaya çıktı. Her şey biliniyormuş. Devletin bütün memurları içinde değil elbette, devletlerin kirli damarları yaparlar bu işi. Türkiye cumhuriyeti kendi içinde gladyo örgütlenmesi sağlamıştır. AKP hükümeti de kendine yonttu. Son dönemlerde de IŞİD odaklarını da tetikçi olarak kullanmaya başladı. Hükümetten ve saraydan yapılmış olması mümkün değil” dedi, Suruç ve Ankara patlamalarının hala HDP’ye yıkılmaya çalışıldığını söyledi. 

Davutoğlu’nun ‘Beyaz Toroslar’ açıklamasına da değinen Demirtaş, ‘demek ki bu yapı olduğu yerde duruyor, bu yapıyı kullandılar, bir itirafta bulunuyor” dedi. 

“Asgari müştereklerde uzlaşırsak koalisyona gireriz”

Genel seçim sonrası nasıl bir tablo olacağına dair öngörülerini de paylaşan Demirtaş, “koalisyon olur ama kim kiminle olur şu anda konuşmak için erken. Asgari müştereklerimizde uzlaşabiliyorsak koalisyona gireriz. Önemli olan içeride ve dışarıda barış arayışıdır. Bu arayış MHP ve AKP koalisyonu seçeneği dışındaki seçeneklerde daha güçlü devreye girer gibi görünüyor.”  

Çözüm sürecinin tekrar masaya gelmesi için müzakere sürecinin daha şeffaf olması gerektiğini, tarafları denetleyecek üçüncü taraf olması gerektiğini belirten Demirtaş, meclisi de işaret etti: “parlamentonun da devreye girmesi, bir komisyon kurulması lazım. Hükümet değil komisyon üzerinde alır süreci.” 

“Ateşkes çift taraflı olmazsa işe yaramaz” 

Danzikyan’ın ‘KCK’nin tutumunu nasıl değerlendirirsiniz? sorusuna da cevap veren Demirtaş, KCK’nin tek taraflı ateşkes ilanının çatışma sürecini sonlandırmaya yetmediğine dikkat çekerek, “ateşkesin çift taraflı hale gelmesini zorlamalıyız” dedi. 

Rum Ermeni Süryani ve Yahudi toplumlarının temsilcileriyle bir araya geldiği toplantının ayrıntılarına değinen Danzikyan, “toplantıda sorulan biz size nasıl güvenelim?’ sorusunu hatırlattı, Demirtaş, ‘Güvenmeyin zaten diyorum bu tür sorulara. Partiden bir sözcüye güvenmeyin, mücadelenin içinde yer alın. Bize güvenerek HDP’ye oy vermeyin, kendinize güveniyorsanız oy verin” dedi. 

“Kızlarımı zor ikna ettim” 

Demirtaş, “Kızlarınız 1 Kasım’da seçim olacağını duyduklarında ne yaptılar? sorusuna “Artık anlatamıyorum, çok şikayetçiler. Nefret ediyorlar seçimden. Şimdi, 1 Kasım’da yapıyoruz sonra uzun süre yapmayacağız diye zor ikna ettim. Umarım öyle olur” yanıtını verdi.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında