Oy ve Ötesi: Amaç tartışmak değil, oylara sahip çıkmak

Son günlerde bazı medya organlarında hedef gösterilen Oy ve Ötesi, ‘Yasal hakkımızı kullanmaya hazırlanırken, gerçek dışı yaklaşımları odağımıza almayacağız’ diyor. Genel seçimde gönüllü sandık gözlemcisi olmak için hala vakit var; son tarih 30 Ekim.

2013 Aralık ayında kurulan ‘Oy ve Ötesi’, 5. seçimine hazırlanıyor. 298 sayılı Seçim Kanunu kapsamında tüm vatandaşlara tanınmış olan seçim gözlemciliği hakkını uygulamak için sekiz vatandaşın bir araya gelip kurduğu dernek, 7 Haziran genel seçimlerinde 55 bin üyeye ulaşmıştı. Sandık güvenliğini sağlamak için çalışan bu gönüllü ağı, son iki yılda yapılan seçimlerin şüphesiz en etkili ve adından en çok söz ettiren oluşumu oldu. Herhangi bir partiye yakın çalışma yürütmediklerini, tarafsızlık ilkesi ve yurttaşlık bilinciyle hareket ettiklerini her seferinde belirten Oy ve Ötesi, 1 Kasım genel seçimine sayılı günler kala bazı medya mecralarında hedef gösterilmeye devam ediyor. Sabah, Star ve Akit gibi gazetelerde ‘oy çalmak için çalışan gizli örgüt’ olarak lanse edilen Oy ve Ötesi, hedef gösterilmeleri üzerine bir açıklama yayımlamıştı. 

Derneği kurucularından Yasemin Örs, Oy ve Ötesi’ni bir tarafa ait gösterme amacı güden bu tip haberlerle her seçim döneminde karşılaştıklarını belirtiyor; bağımsız, tarafsız ve şeffaf olduklarının altını çiziyor: “Bizim amacımız tartışmak değil, yasal hakkımızı kullanarak oylarımıza sahip çıkmak. Yasal hakkımızı kullanmaya hazırlanırken, gerçek dışı yaklaşımları odağımıza almayacağız. Bu kapsamda tüm seçmenlerde bir bilinç yaratmak adına bir çatı görevi gördüğümüzü söyleyebiliriz.”

Türkiye genelinde 43 ilde, 55 bin gönüllüye ulaşan dernek, 1 Kasım seçimine 4 gün kala bu sayıyı aşmış durumda. Örs, özellikle son haftalarda pek çok ünlünün verdiği destek sayesinde gönüllü sayısını arttıran Oy ve Ötesi’nin, 30 Ekim’e kadar 60 bin gönüllüye ulaşma amacında olduğunu söylüyor.

Peki gönüllü olmak için artık geç mi? Örs’ün aktardığı kadarıyla 30 Ekim’e kadar hala vakit var: “Ancak elbette erken davranıp gönüllü olmak, görev alınacak sandığın belirlenmesi ve eğitimlerde avantaj sağlıyor.  Ama son gün de kayıt olsanız, internet sitemizdeki eğitimlerimizi izleyerek, gerekli dokümanları okuyup seçim günü yanınızda bulundurarak seçim günü yeterli donanıma ulaşabilirsiniz.”

Yeni adım: BÖH

7 Haziran genel seçimleriyle ilgili bir değerlendirme raporu da yayımlayan Oy ve Ötesi, gönüllü sivil sandık gözlemciliği üstüne kurulan sistemini bir adım öteye götürecek bir proje üzerinde çalışıyor. ‘Bölgesel Önceliklendirme Haritası’ (BÖH) isimli bu proje, mahallelerde vatandaşların ihtiyaçlarının tespiti, raporlanması ve giderilmesini öngörüyor. Etkin bir yerel yönetim anlaşmasının yerleşmesine katkı sağlamak için hazırlanan proje, bugüne kadar İstanbul’daki 6 pilot bölgede (Beyoğlu, Kartal, Sarıyer, Şişli, Ümraniye, Zeytinburnu) uygulandı. Örs, “mahalleliyi dinleyerek, mahallenin ihtiyaçlarını ve önceliklerini anlayıp raporluyoruz. Projenin son aşamasında ihtiyaç ve talepleri yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve isteyen her mecra ile, kamuya açık olarak web sitemiz üzerinden paylaşacağız” diyor. Görünen o ki, son yılların en başarılı sivil inisiyatiflerinden biri olan dernek, sandık başındaki denetimini sonrasında da devam ettirecek ve sandığa yansıyan seçmen iradesinin nabzını yerelden tutacak.

Oy ve Ötesi gönüllüsü olmak için http://oyveotesi.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Nerelerde gönüllü aranıyor?

Oy ve Ötesi, 1 Kasım genel seçimlerinde oyların 43 ilde %60’ına yakınına sahip çıkacak bir ağ kurmuş durumda. Yasemin Örs, yine de özellikle gönüllü ihtiyaçlarının devam ettiği illeri sıralıyor: “Orta Anadolu’da Konya, Aksaray, Isparta ve Afyon’da, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ne Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’de gönüllüye ihtiyacımız var.”

İstanbul’daysa özellikle 3. bölgede, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Arnavutköy, Esenyurt’ta; 2. Bölge’de de Sultangazi’de daha çok gönüllüye ihtiyaç var. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.