VADİP yeni döneme başladı

Vakıflar Arası Dayanışma Platformu (VADİP) 26 Ekim Pazartesi akşamı yapılan oturumla yeni döneme merhaba dedi.

Ermeni toplumunun gündemindeki konuların tartışıldığı bu ilk toplantıda, VADİP’in daha etkin çalışması adına bazı yapısal değişikliklere gidilmesi, ağırlıklı olarak gündemde yer buldu. Surp Pırgiç Hastanesi’nin Bilek Salonu’nda düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu yaptı. 2014’te, Patrikhane’den alınan bilgilere göre 339 vaftize karşılık 523 cenaze olduğunu belirterek nüfustaki azalmaya dikkat çeken Şirinoğlu, konuşmasında VADİP’in bu yıl çok etkin çalışması gerektiğini ve çözüme kavuşması gereken birçok sorun olduğunu belirtti. 

Toplantıda azınlık okullarının karşı karşıya olduğu, ‘iktisadi işletme mi?’, ‘hayrat mı?’ ikilemi de geniş bir şekilde ele alındı. Konuyla ilgili tüm veriler toplanarak hukukçuların da bulunduğu bir heyetle yol haritası belirlenecek.

Toplantıda, VADİP Koordinasyon Kurulu’nda bazı değişikliklere gidilmesinin yanı sıra, Patrikhane’ye bağlı Emlak Komisyonu’nun, VADİP bünyesinde tekrar faaliyete geçirilmesi de kararlaştırıldı. Kınalı Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Vakfı Başkanı Levon Şadyan yaptığı açıklamada, vakfa ait sorunlu bir mülk olan ve Kınalı’da market olarak hizmet veren bir dükkânın, gerektiği şekilde değerlendirildiğini ve kira alınamayan iki iş yerinin de tahliye edildiğini belirtti. Kira gelirlerinin belli bir düzeye gelmesiyle, 16 öğrenciye burs verdiklerini söyleyen Şadyan, diğer vakıflara da örnek olmasını ümit ettikleri bir çalışma yürütmekte olduklarını ifade etti. Buna göre Kınalı Vakfı, bir merkezde arşivlenmek üzere, sahip olduğu mülklerin güncel halini gösteren ve ne şartlarda kiraya verildiğini açıklayan bir envanter hazırlayacak. Şadyan’ın bu açıklamasının ardından, VADİP Genel Sekreteri Harutyun Şanlı, “Patrikhane bünyesinde kurulan Emlak Komisyonu, aslen bizim de komisyonumuzdur. Onların hazırladığı çok geniş çaplı bir dijital arşiv vardı. Patrikhane’yle ilişkilerin kesilmiş olması nedeniyle bu çalışmalar atıl bir şekilde kaldı. Bu teklifiniz, komisyonun VADİP bünyesinde tekrar canlandırılmasını gündeme getirecek. Bu zaten düşündüğümüz bir şeydi” dedi.

Kategoriler

Toplum Vakıflar

Etiketler

VADİP


Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.