'Resmi tez'i savunan internet sitesi resmen "güvenilmez" kaynak

ABD'de resmi tarih tezlerini savunan bir internet sitesi 'güvenilmez' olarak kabul edildi. Amerika Türk Konseyi'nin, Ermeni Soykırımı ile ilgili olarak resmi tarih tezlerini savunduğu internet sitesi, Minnesota Üniversitesi tarafından 'güvenilmez kaynaklar' listesine alındı.

ABD’nin St. Paul kentindeki 8. Federal Temyiz Mahkemesi, Minnesota Üniversitesi’nin, Ermeni Soykırımı ile ilgili olarak resmi tarih tezlerini savunan internet sitesini “güvenilmez” olarak gösterme hakkının bulunduğuna karar verdi.

İnternet sitesinde resmi tarih tezlerini savunan Amerika Türk Konseyi (TCA),  ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla Minnesota Üniversitesi’ne hakaret davası açmıştı. Mahkeme, Taner Akçam’ın da konuk profesör olarak görev yaptığı üniversiteye bağlı “Holokost ve Soykırım Çalışmaları Merkezi”ne ise dava açılamayacağını bildirdi. 

'Engelleyici bir adım yok'

Temyiz Mahkemesi, TCA’nın anayasal güvence altındaki ifade özgürlüğünün ihlali ve “inkâr iddiasıyla iftira” suçlamalarını reddetti. Mahkeme, Üniversite’nin TCA sitesine girmek isteyenleri engelleyici bir adım atmadığını belirtti. 

Socrates'ten bu yana

Minnesota Üniversitesi yetkilileri, Sokrates’ten bu yana hocaların öğrencilerini “güvenilir olmayan kaynaklar” konusunda hep uyardıklarını dile getirdi. Yetkililer, “Ancak, şimdi bu tür eleştiriler bütün dünyanın gözü önünde oluyor. TCA gibi rahatsız olanlar ve tahkir edici bulanlar var” şeklinde konuştu.