‘Paralel yapı’ operasyonu: 18 ilde 44 kişi gözaltına alındı

“Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma” suçlamasıyla ilgili açılan davada “kanuni yetkileri dışında hareket ettiği” iddiasıyla İzmir merkezli 18 ilde düzenlenen operasyonda 40 kişi gözaltına alındı, 20 kişi hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, muvazzaf askerlerin de arasında bulunduğu tamamı tutuksuz yargılanan 357 kişi hakkında, 2013 yılında “Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma” suçlamasıyla açılan davada yargılananların şikayeti üzerine soruşturma başlattı.

Bu kapsamda sabah saatlerinde İzmir merkezli 18 ilde aralarında polis memuru ve mülkiye müfettişlerinin de olduğu 44 kişi gözaltına alındı. 20 kişi hakkında da yakalama kararı bulunduğu belirtildi.

Farklı kentlerde gözaltına alınanlar arasında İzmir'in eski emniyet müdürlerinden Ali Bilkay, Organize Suçlardan Sorumlu Emmniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik ve Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakaya, Organize Suçlar Müdür eski Yardımcısı Taner Aydın, Afyon Polis Okulu Müdürü Müjdat Karagöz, ayrıca halen merkez valisi olarak görev yapan Ahmet Kaya, Mehmet Oduncu, Sadık Altunkaynak, Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Kesen ve mülkiye müfettişi Ferda İleri'nin de yer aldığı belirtildi.   

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyona ilişkin şu açıklamayı yaptı; 

"Kamuoyunda FETÖ/PDY olarak bilinen örgüte mensup olduğu iddia edilen kişilerin, kamuoyunda İzmir Askeri Casusluk davası olarak bilinen davaya esas teşkil eden soruşturma sürecinde, terör örgütünün yönlendirmesi, talimatları doğrultusunda taraflı ve kasıtlı olarak usulsüzlükler yaptıkları, bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tasfiyesini amaçladıkları yönündeki iddialar, bu yönde ciddi bulgular elde edilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında toplanan deliller doğrultusunda haklarında yeterli şüpheye ulaşılan, aralarında üst düzey kamu görevlilerinin de bulunduğu toplam 57 kişiye yönelik gözaltına alınma talimatı verilmiştir. Konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir."

Kategoriler

Güncel