Garo Paylan: Çatışmalı süreçte seçmen bize mesafe almış

Garo Paylan, Agos’a verdiği ‘periscope’ mülakatında 1 Kasım seçimleri, çözüm sürecinin geleceği ve Ermeni toplumunun sorunlarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Resmi olmayan sonuçlara göre HDP İstanbul milletvekili olarak meclise giren Garo Paylan, Agos’un periscope yayınında gazetenin genel yönetmeni Yetvart Danzikyan’ın sorularını yanıtladı. 

“Çözüm süreci bittiği anda saflar derinleşti” 

Genel seçimde yaklaşık 1 milyon oy kaybeden partinin sonuçları nasıl karşıladığı sorusuna cevap veren Paylan, “Beklentimizin altında bir oy aldık. 2014 yerel seçimlerinde 2 milyon 900 bin oy almıştık. Bir yılda partimiz oylarını ikiye katladık. Ama çözüm süreci bittiği anda saflar yeniden oluştu, kutuplaşma derinleşti. Bu tür durumlarda kemik seçmen yerinde durur, yeni gelen seçmen tabii ki afallayabilir. Çatışmalı süreçte söylemler sertleşince insanlar kaygılandı. Görüyoruz ki bu seçmenler bize mesafe almış.”

Tüm seçim bölgelerinde oy kaybeden HDP’nin, bölgedeki durumuna da değinen Paylan, “Bölge halkı daha da yorgun. Barışa çok yakınken masa devrildi. Devlet bütün aygıtlarıyla AKP’nin oylarının yükselmesi için çalıştı. Sadece HDP olursa çözüm konuşulamaz dendi. Biz de bunu diyoruz. Başka partiler de olmalı ama çözüm isteyen aktörler olmalı. Umalım ki AKP’nin bölgedeki vekilleri çözüm odaklı olsun.”

"AKP gücünü tekrar barıştan yana kullanmalı"

Çözüm sürecinin geleceği ne olacak sorusunu yorumlayan Paylan, “AKP tabanını her yöne doğru ikna edebilen bir parti. 2 yıl önce “analar ağlamasın” dendiğinde tabandan çatlak ses çıkmamıştı. Masayı devirdiğinde de taban itiraz etmedi. AKP’nin siyasi gücünü tekrar barıştan, parlamentodan yana kullanmasını istiyoruz. Biz onları demokratik siyaset yolunda zorlamaya devam edeceğiz” dedi. 

"Anahtar cümlemiz yapıcı muhalefet"  

Ermeni bir vekil olarak, Ermeni toplumunun hangi sorunlarını gündeme getireceğini de belirten Paylan, “Pek çok konu gibi Ermeni meselesi de buzdolabına girdi. Bu dönemki anahtar cümlemiz yapıcı muhalefet. Vakıf seçimleri, patrik seçimleri, statü meselemiz var, bunlarla ilgili yasa önergelerim var. Seçimlerden önce temaslarımız oldu, seçim sonrasında da çalışmaya başlayacağız dedi.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında